Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

007 får nytt oppdrag

DETROIT (Dagbladet): Nå er det ikke stormaktene som barker sammen i en kald krig om James Bond, med rett til å drepe, det er filmstudioene. Og krigen er allerede varm etter at Columbia Pictures kunngjorde at de vil lage Bond-filmer. Men filmselskapet MGM sier at Agent 007 alltid har vært, og er, i deres tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MGMs advokater lover å ta i bruk lovtriks minst like avanserte som det Moskva Senter hittil har funnet på å ta i bruk mot 007.

  Det er regissøren Kevin McClory som har innledet samarbeid med Columbias produsent Jack Wittingham. McClory produserte Bond-filmene «Thunderball» i 1965 og «Never Say Never Again» i 1983.

  Nå vil Columbia lansere sin første Bond-film i 1999. Telegrambyrået AP skriver at det ennå ikke er opplyst hvem som skal spille Bond i Columbia-filmen.

  Pierce Brosnan har de siste årene blåst ny suksess inn i denne verdens lengste spionserie på film for MGM.

Vi var først

McClory og Columbia vil basere sine filmer på forfatteren Ian Flemings bøker, slik denne serien begynte. De siste Bond-filmene har hatt nyskrevne historier.

  - Selv om de (MGM) forsøker å framstille oss som inntrengere, var det vi som var først, sier McClory til AP.

  McClory hevder at han og Wittingham samarbeidet direkte med den nå avdøde Fleming om filmprosjekter basert på Flemings Bond-historier. McClory hevder at dette var tilfellet med «Thunderball».

  - MGMs rettigheter kom etter våre. Sannheten er at vi samarbeidet med Fleming, sier McClory.

«Tro om igjen»

Talsmenn for MGM sparer ikke på kruttet i sitt svar. De sier at Columbia «må tro om igjen» hvis de innbiller seg at de kan lage Bond-filmer. Den 19. desember har MGMs 18. Bond-film premiere med tittelen «Tomorrow Never Dies».

  Hittil har de 17 Bond-filmene som MGM har laget sammen med produsent Albert «Cubby» Broccoli og hans arvinger, tjent inn mer enn 21 milliarder kroner verden over. Ingen av de sytten filmene har gått med tap. Foreløpig har fem skuespillere spilt Bond-figuren. Det startet med Sean Connery. Han ble etterfulgt av en mer forglemmelig figur. Men Roger Moore tilførte Bond-figuren en kjølig, ironisk distanse som publikum likte. Nå virker det som om MGM har sikret seg mer suksess med en ny serie filmer og en James Bond tilpasset årtusenskiftet.

«Vi har retten»

Columbia eies i dag av japanske Sony, og Sonys talsmann Peter Wilkes sier til AP at Columbia har rettigheter til å gå i gang med Bond-prosjektet sitt.

  - Det er ikke tvil om at McClory har rett til å lage en serie Bond-filmer, og har overdratt disse rettighetene til Sony Pictures, sier Wilkes til AP.

- Latterlig, svarer MGM.

  - Kevin McClorys påståtte rettigheter har vært omstridt i ti år. Det er helt sprøtt å tro at han kan lage en James Bond-serie, sier styreformannen i MGM, Frank Mancuso.

  - Vi håper inderlig at Sony ikke er lurt inn i noe her av McClory. Vi vil forsvare denne verdifulle virksomheten med alle midler. Det er en virksomhet som United Artists sammen med Broccoli-familien har pleid i mer enn tre tiår, heter det i en uttalelse fra Mancuso.

  Alle midler? Mancuso har vel ikke rett til å drepe?

FÅR KONKURRANSE? Pierce Brosnan har hovedrollen i MGMs 18. Bond-film. Den 19. desember har «Tomorrow Never Dies» premiere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!