- 0,2 prosent mer til Venstre så hadde vi hatt blågrønt flertall

Flertallet stemte borgerlig, men de rødgrønne vant Stortinget likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Brakvalg til tross, for Høyre er dagen etter valget preget av blandede følelser.

- For meg er det litt blandet. Jeg er fornøyd på Høyres vegne med at vi har gjenvunnet vår gamle styrke. Så er jeg lei meg for to ting: For at fremgangen ikke ble stor nok til at det ble et regjeringsskifte. Og for at Venstre kom under sperregrensen, sier byrådsleder for Høyre i Oslo, Erling Lae.

Venstres katastrofevalg rammet nemlig ikke bare partiet selv, men bidro til å velte den borgerlige regjeringsdrømmen da sperregrensa slo inn nådeløst.

Borgerlig flertallDa 424 av 430 kommuner var ferdig opptalt i formiddag, 2 631 928 stemmer, hadde de rødgrønne - inkludert Rødt - 10670 færre stemmer enn partiene på borgerlig side. - Med 0, 2 prosentpoeng mer til Venstre så hadde vi hatt blågrønt flertall på Stortinget. Nå er det slik at et flertall av velgerne har stemt borgerlig, men siden Venstre kom under sperregrensen så blir det rødgrønt flertall på Stortinget, påpeker byrådslederen. Den norske sperregrensen på fire prosent gjør at partier som på landsbasis havner over grensa deltar i fordelingen av 19 utjevningsmandater i tillegg til de 150 «vanlige» distriktsmandatene, noe som gir størst utslag for små partier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer