Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 0,2 prosent mer til Venstre så hadde vi hatt blågrønt flertall

Flertallet stemte borgerlig, men de rødgrønne vant Stortinget likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Brakvalg til tross, for Høyre er dagen etter valget preget av blandede følelser.

- For meg er det litt blandet. Jeg er fornøyd på Høyres vegne med at vi har gjenvunnet vår gamle styrke. Så er jeg lei meg for to ting: For at fremgangen ikke ble stor nok til at det ble et regjeringsskifte. Og for at Venstre kom under sperregrensen, sier byrådsleder for Høyre i Oslo, Erling Lae.

Venstres katastrofevalg rammet nemlig ikke bare partiet selv, men bidro til å velte den borgerlige regjeringsdrømmen da sperregrensa slo inn nådeløst.

Borgerlig flertall
Da 424 av 430 kommuner var ferdig opptalt i formiddag, 2 631 928 stemmer, hadde de rødgrønne - inkludert Rødt - 10670 færre stemmer enn partiene på borgerlig side.

- Med 0, 2 prosentpoeng mer til Venstre så hadde vi hatt blågrønt flertall på Stortinget. Nå er det slik at et flertall av velgerne har stemt borgerlig, men siden Venstre kom under sperregrensen så blir det rødgrønt flertall på Stortinget, påpeker byrådslederen.

Den norske sperregrensen på fire prosent gjør at partier som på landsbasis havner over grensa deltar i fordelingen av 19 utjevningsmandater i tillegg til de 150 «vanlige» distriktsmandatene, noe som gir størst utslag for små partier.

Etter valget i 2005 fikk Venstre fire utjevningsmandater (og dermed totalt ti) med 5,9 prosent oppslutning nasjonalt, det samme antallet utjevningsmandater som Høyre fikk med 14,1 prosent oppslutning.

Men med et resultat på 3,8 prosent får ikke Venstre et eneste utjevningsmandat etter årets valg - og bare to mandater totalt på tinget.

For å bikke kjøttvekta over i de borgerliges favør måtte trolig Venstre ha passert sperregrensa med med mer enn noen få stemmer, da utjevningsmandatene partiet i så fall hadde vunnet ville ha kommet på bekostning av også Høyre, Krf og Frp.

- Ikke noe nytt
Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen tror ikke det at stemmeflertallet til de borgerlige ikke ga stortingsflertall vil resultere i en større debatt om valgordningen.

- Dette er ikke noe nytt. Det er viktig å huske at det slett ikke er sikkert at en annen vekting ville gitt ikke-sosialistisk flertall i mandater. For eksempel vil en høy andel Ap-stemmer i byene kunne trekke i motsatt retning om utjevningen ble mindre for distriktene, sier Simonsen.

Hun påpeker at det ikke er noen bevegelse for å få et valgsystem helt uten utjevningsmandater eller annen vekting i distriktenes favør.

- Jeg tror alle er enige om at man må ha et system som gjenspeiler hvordan landet er sammensatt, sier redaktøren.

BLANDEDE FØLELSER: . Byrådsleder Erling Lae under Høyre sin valgvake på Oslo Plaza i Oslo mandag kveld. Høyre gjrode et brakvalg, men måtte likevel se regjeringsdrømmen glippe. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
BLANDEDE FØLELSER: . Byrådsleder Erling Lae under Høyre sin valgvake på Oslo Plaza i Oslo mandag kveld. Høyre gjrode et brakvalg, men måtte likevel se regjeringsdrømmen glippe. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media