Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klima

- 0,3 grader forskjell i havet utgjør en vanvittig forskjell

Nest laveste konsentrasjon av is rundt Nordpolen siden målingene startet, ifølge Meteorologisk institutt.

TYNN IS: Målinger viser at konsentrasjon av is rundt Arktis er alarmerende liten. Gammel, tykk is er nesten borte. Tilbake er førsteårsis som knekker fort i dårlig vær og som smelter raskere. Foto: Marcos Porcires / Norsk Polarinstitutt
TYNN IS: Målinger viser at konsentrasjon av is rundt Arktis er alarmerende liten. Gammel, tykk is er nesten borte. Tilbake er førsteårsis som knekker fort i dårlig vær og som smelter raskere. Foto: Marcos Porcires / Norsk Polarinstitutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I det siste har Istjenesten ved Meteorologisk institutt daglig tvitret om ismengdene rundt Arktis. Og det er nedslående nyheter de forsøker å formidle på det sosiale nettverket.

- Status er at det er veldig lite is. Vi har målt en av de laveste konsentrasjoner av is rundt Nordpolen siden satellittmåling av isen startet i 1979, sier Trond Robertsen.

Ifølge Robertsen er det 980 000 kvadratkilometer mindre is enn normalen målt mellom 1981 og 2010.

Til sammenligning består Norge totalt av 385 180 kvadratkilometer

- 2016 var det desidert laveste målte. Da var det 20 000 kvadratkilometer mindre is enn nå, sier Trond Robertsen.

- Tynn is knuses

Sebastian Gerland har vært på flere forskningstokt i isen i Arktis. Han er seksjonsleder på avdelingen for hav og havis ved Norsk Polarinstitutt.

FORSVINNER: Grafikken fra University of Colorado, Boulder og NSIDC viser mengden av is i Arktis. Bildet til venstre er fra 1984. Den røde fargen illustrerer mengden av gammel is som vanligvis har vært 4-5 meter tykk og som kan overleve sommermånedene. Bildet til høyre er fra i år. Den blå fargen viser is som er opp til et år gammel. Det er is som lett brytes opp ved uvær og som smelter raskere. Illustrasjon: NSIDC.org
FORSVINNER: Grafikken fra University of Colorado, Boulder og NSIDC viser mengden av is i Arktis. Bildet til venstre er fra 1984. Den røde fargen illustrerer mengden av gammel is som vanligvis har vært 4-5 meter tykk og som kan overleve sommermånedene. Bildet til høyre er fra i år. Den blå fargen viser is som er opp til et år gammel. Det er is som lett brytes opp ved uvær og som smelter raskere. Illustrasjon: NSIDC.org Vis mer

- På figuren ser man at den eldre isen har minket kraftig. Det er ting jeg ser på tokt: En større andel yngre is enn eldre is, sier Gerland, som mener ung is oppfører seg annerledes.

- Førsteår-is reflekterer mindre sollys. Overflaten er mørkere og tar opp mer sollys og kan derfor smelte raskere, sier Sebastian Gerland.

PÅ TOKT: Isforsker Sebastian Gerland ved Norsk Polarinstitutt har vært på flere turer for å studere isen i Arktis. Foto: Nick Cobbing / Norsk Polarinstitutt
PÅ TOKT: Isforsker Sebastian Gerland ved Norsk Polarinstitutt har vært på flere turer for å studere isen i Arktis. Foto: Nick Cobbing / Norsk Polarinstitutt Vis mer

Svart hav, hvit is

Robertsen forteller at hovedområdene der det er lite is er europeiske Arktis, rundt Svalbard og østover og i Beringhavet.

- Årsaken er generelt tynnere is. Tidligere var det store områder med 4-5 meter tykk is som har overlevd flere år. Den isen er så godt som borte og finnes nå bare langs de nordlige kystene av Canada og Grønland.

- Når isen blir så tynn så skal det lite uvær til før den knuses. Knust is smelter fortere, sier Robertsen.

Robertsen mener man da kommer inn i en ond sirkel: Svart hav opptar mer varme enn hvit is.

Det meste av forskning som går på klimaendringer foregår i Arktis og Antarktis. Det er i disse områdene vi ser resultatet av endringen i jordas temperatur først, sier Robertsen.

Klimaendring

Trond Robertsen mener det er endring i klima som er årsaken til den alarmerende reduksjonen i ismengdene rundt Arktis.

- Jorda er blitt varmere. Det er det ingen tvil om. Vi kan snakke om naturlige variasjoner, men det er blitt varmere. Når vi vet at isen fryser ved en sjøtemperatur på -1,8 grader og hvis det ikke blir kaldere enn -1,5 grader, da blir det ikke is, og disse 0,3 grader i forskjell på temperaturen i havet utgjør en vanvittig forskjell, sier Robertsen.

KRITISK: Det er 40 år siden Rasmus Hansson (Mdg) dro til Svalbard for første gang. Når han nylig vendte tilbake, dokumenterte stortingsrepresentanten enorme forandringer. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Da Dagbladet besøkte Svalbard i fjor på samme tid var fjordene åpne og bølgene slo inn i Tempelfjorden, Advendtsfjorden og Van Mijens-fjorden. I vinter har disse fjordene på øygruppa stort sett vært islagt.

- Isen har fått tid til å legge seg på grunn av en nordøstlig vindretning og mer normale vintertempeaturer. Det er det som er ute i havet vi snakker om nå, sier Robertsen.

- Fra mandag til i dag har det forsvunnet store mengder is, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!