0,8 i promillegrense for småbåtførere

Odelstinget satte promillegrensen for småbåtførere til 0,8, i stedet for 0,5 som Bondevik-regjeringen opprinnelig gikk inn for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantene fra sentrumspartiene stemte for Arbeiderpartiets forslag om 0,8 etter at regjeringens forslag ikke fikk flertall. Høyre og Fremskrittspartiet gikk imot å innføre en egen promillegrense for småbåtførere.

Den nye promillegrensen gjelder for førere av alle motorbåter under 15 meter og for førere av seilbåter med en lengde på mellom 4,5 og 15 meter. Forslaget ble vedtatt med 58 mot 20 stemmer.

Bedre enn ingen grense

Justisminister Aud-Inger Aure (KrF) gjorde det klart at det etter regjeringens syn er bedre med en grense på 0,8 enn ikke å få noen grense i det hele tatt. Aure forsvarte lovforslaget mot kritikken fra båtorganisasjonene, som har avvist tanken om en egen promillelov.

- Det er lettere å forholde seg til en fast promillegrense enn til det skjønnsmessige begrepet beruselse. Loven vil bidra til holdninger som øker sikkerheten på sjøen, sa hun.

Talerne fra H og Frp mente at den nye loven innebærer en unødvendig og urimelig begrensning for ferdselen på sjøen.

- Man undergraver respekten for lov og rett ved å innføre lover som folk flest ikke vil ha og ikke forstår berettigelsen av, sa Torbjørn Andersen (Frp).

Unødvendig

Steinar Bastesen (Kystpartiet) mente den nye promillegrensen er unødvendig, og viste til at politiet allerede har adgang til å gripe inn mot uvettig ferdsel på sjøen med hjemmel i farvannsloven.

Bastesen var opprørt over at den nye loven også gir adgang til å innføre en nedre aldersgrense for å føre småbåt.

- Hjemme hos meg får ungene lov til å kjøre båt når de er i stand til å starte en påhengsmotor og kan fortøye båten. Slik har det alltid vært på kysten. De får heller lage egne regler for Oslofjord- området og andre regler for resten av kysten, sa Bastesen.

(NTB)