Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1-0 til afghanerne

Politiet fjernet ikke demonstrantene foran Stortinget da tidsfrist gikk ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag fikk de 45 afghanske flyktningene som siden i går har demonstrert foran Stortinget, beskjed om å fjerne seg innen klokka 22. Om de ikke gikk frivillig, var det forventet at de ville bli fjernet med makt.

- Vi blir der vi er, de blir nødt til å bruke makt for å få fjernet oss, sa afghanernes talsmann Zahir Athari til Dagbladet.no tidligere i kveld. Han la til at demonstrantene var ved godt mot, og at stemningen var rolig. 

Men da rådhusklokka slo 22, var det ingen politifolk å se, og ved midnatt sitter afghanerne fortsatt på plenen foran Stortinget.

- Etappeseier

- Dette er en etappeseier i afghanernes kamp for menneskeverd, sier Erling Folkvord, bystyremedlem for Rødt/RV utenfor Stortinget, og erklærer 1-0 til afghanerne.

- Hva tror du er grunnen til at politiet ikke har grepet inn?

- Stortinget som grunneier vil ikke kreve å få afghanerne fjernet. Det eneste grunnen til at politiet skulle aksjonert, ville være hvis de ble bedt om det av regjeringen. Men en slik beslutning ville i så fall være politisk, og det ville, så vidt meg bekjent, vært første gang demonstranter foran Stortinget blir fjernet med makt, sier Folkvord til Dagbladet.no.

- Veldig bra

AKSJONERER: 45 afghanere, de fleste med avslag på asylsøknaden, har siden lørdag aksjonert utenfor Stortinget. De mener det er inhumant å bli sendt tilbake til Afghanistan. Foto: RALF LOFSTAD
AKSJONERER: 45 afghanere, de fleste med avslag på asylsøknaden, har siden lørdag aksjonert utenfor Stortinget. De mener det er inhumant å bli sendt tilbake til Afghanistan. Foto: RALF LOFSTAD Vis mer

- Dette er veldig bra, sier en glad Zahir Athari til Dagbladet.no utenfor Stortinget, etter at politiet ikke viste seg da fristen løp ut.

- Hvorfor tror du politiet ikke dukket opp?

- De er også mennesker og medlemmer av samfunnet, svarer Athari, som håper det ikke blir dramatikk utover natta.

- Hvor lenge vil dere fortsette aksjonen?

- Vi håper vi kommer til enighet med myndighetene snart, og vil i morgen be om et møte med stortingspresidenten, sier Zahir Athari.

Pilegrimsferd

Afghanerne, som i går kom fram til hovedstaden etter å ha gått den gamle pilegrimsleden mellom Trondheim og Oslo, vil unngå å bli sendt tilbake til krigsherjede Afghanistan. 41 av dem har fått endelig avslag på asylsøknaden, mens 4 venter på endelig vedtak i utlendingsnemnda.

- Jeg frykter for mitt liv og min sikkerhet hvis jeg blir sendt tilbake, sier Ahmed Sultani (25), en av de afghanske demonstrantene som har tilhold inne i et stort hvitt telt foran Løvebakken. Han har bodd i Norge i 3 1/2 år og fikk avslag på asylsøknaden i fjor.

image: 1-0 til afghanerne

- Vi hører stadig om hvor farlig det er i Afghanistan, seinest i dag morges var det en bombeaksjon, sier Sultani og sikter til selvmordsaksjonen i Kabul der 35 ble drept, det verste angrepet i landet siden invasjonen i 2001.

- Ikke stilt ultimatum

Oslo-politiet avviste tidligere i kveld at de har stilt et ultimatum overfor afghanerne.

- Afghanerne har fått tillatelse til å demonstrere til klokka 22, og vi har bare vanlig patruljering på stedet, sa operasjonsleder Gunn Anita Bjørnbakk ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no i 20-tida.

- Men hvis afghanerne fortsetter å sitte der også ut over klokka 22, vil ikke da demonstrasjonen gå over til å bli ulovlig?- Det får vi ta stilling til når den tid kommer, sa operasjonslederen.

- Ikke kontaktet

Oslo-politiet sier årsaken til at de ikke er til stede ved Stortinget nå, er at grunneierene ikke har bedt dem om å fjerne afghanerne.

- De hadde en lovlig markering fram til klokka 22, det stemmer. Men det betyr ikke at vi automatisk går inn pg fjerner dem når tida er ute. Grunneierne har ikke bedt oss om å fjerne dem, derfor foretar vi oss ikke noe, sier operasjonsleder Gunn Anita Bjørnbakk til Dagbladet.no klokka 22.10.

Biskopstøtte

Afghanernes aksjon har vakt bred sympati; i går inviterte Oslo-biskop Ole Christian Kvarme de vandrende demonstrantene inn på mat i Bispegården i Gamlebyen i Oslo og uttrykte sin støtte, før ferden fortsatte mot Stortinget.

- Dere gir ansikt til flyktningene, og dere gir stemmer til manges rop og bønner om å få blir her i landet til det igjen blir trygt hjemme. Hvorfor skal ikke dere få oppholde dere her og vise deres livsutfoldelse? sa Kvarme i sin appell.

Oslo-bispens soloutspill gikk ikke upåaktet hen i regjeringskretser, der de mener Kvarme på en upassende måte setter seg over internasjonal ekspertise, blant annet i FN, som konkluderer med at det er trygt å returnere flyktningene.

Andre sommer på rad

Dette er andre sommeren på rad at utkastelsestruede afghanere tar sterke midler i bruk i hovedstaden; i fjor sultestreiket 70 demonstranter ved domkirka i Oslo før aksjonen ble avblåst 20. juli. Flere av demonstrantene fra den gang er seinere sendt tilbake til Afghanistan.

TAR KVELDEN: Etter at politiet ikke dukket opp, tok afghanerne etter hvert kvelden, og håper på ei natt fri for dramatikk.
- ETAPPESEIER FOR MENNESKEVERDET: Rødt/RV-politiker Erling Folkvord er optimistisk på afghanernes vegne.
FRYKTER FOR LIVET OG SIKKERHETEN: Ahmed Sultani (25) ønsker slett ikke å bli sendt tilbake til krigsherjede Afghanistan.
GIKK PILEGRIMSFERD: De afghanske demonstrantene gikk den gamle pilegrimsferden fra Trondheim til Oslo før de slo seg ned foran Stortinget.
STØTTESPILLER: Blitz\' Stein Lillevolden var blant de mange som var møtt opp for å vise sin støtte til de utvisningstruede afghanerne.
I FJOR: Et 70-tall afghanere sultestreiket i 26 dager utenfor Oslo domkirke.
- POLITIET ER OGSÅ MENNESKER: Zahir Athari, afghanernes talsmann, håper politiets fravær betyr et gjennombrudd for demonstrantene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!