Satser på NM-innrykk:  F.v. Aksel Grinaker, Lars Olav Jensen og Nicolai Stenersen. Foto: Gard Setsaas/FA
Satser på NM-innrykk: F.v. Aksel Grinaker, Lars Olav Jensen og Nicolai Stenersen. Foto: Gard Setsaas/FAVis mer

1 000 tomter én time fra Oslo - skal ha NM i 2017

1 000 hyttetomter er godkjent på Lygna, en drøy time nord for Oslo. Grunneierne satser på at ski-NM i 2017 vil øke interessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Dette skal bli en fest for hele bygda. For Lygna og Gran kommune. For hele Hadeland.

Det sa Terje Nilsen, lokal ildsjel og leder for Lygna Skisenter til Oppland Arbeiderblad i slutten av januar. Da ble det klart at ski-NM i 2017 går til Gran kommune, nærmere bestemt Lygna Skisenter, skriver Finansavisen.

Her, 620 meter over havet, samarbeider Lygnalia Grunneierlag og Brandbu og Tingelstad Almenning om en hytteutbygging som etterhvert får store dimensjoner: Fra den spede starten med 20 solgte tomter i 2006, har utbyggerne nå fått godkjent opp mot 1.000 hytter.

Store deler av fjoråret gikk med til å bekjempe en innsigelse fra NVE, men i oktober kunne salget begynne for alvor.

I det foreløpig største feltet, er 26 av 74 tomter solgt. Det kommer i tillegg til 8 av 36 tomter i et mindre felt og tomtene som ble solgt for ni år siden, skriver Finansavisen.

Mange har vid utsikt mot Gaustatoppen og Norefjell.

Halv pris mot Sjusjøen
- Du kan gå på ski herfra og helt ned til Skedsmokorset, og da trenger du bare å krysse én vei. Det går også an å gå helt ned til Sognsvann om du krysser ved Grua, sier Lars Olav Jensen i Brandbu og Tingelstad Almenning, som eier cirka en tredjedel av utbyggingsarealet, til Finansavisen.

Utbyggerne er meget godt orientert om den økende langrennstrafikken i Nordmarka, som strekker seg helt opp til Hadeland og nesten når hyttetomtene på Lygna. Målet er å overbevise hyttekjøpere fra Oslo om at de ikke trenger å reise så langt som til Lillehammer og Sjusjøen for å finne snøsikre forhold.

På Lygna er tomtene dessuten langt rimeligere enn de er lenger nord - prisene varierer mellom 490.000 og 850.000 kroner i det siste feltet som er lagt ut, det såkalte Lygnalia Felt A.

Salget går likevel tregere enn på den mer kjente langrennsdestinasjonen ved Lillehammer, der 16 tomter ble revet unna i løpet av få dager i høst. Prisene på Sjusjøen-tomtene varierte mellom 1,3 og 2,5 millioner kroner.

- Hva kommer det av?

- Sjusjøen har jo et fantastisk kjent navn, sier Aksel Grinaker til Finansavisen.

Han er daglig leder i Lygnalia Grunneierlag, som representerer 14 skogeiere. Grinaker sier seg fornøyd med å ha solgt 26 tomter i løpet av fire måneder, men håper at NM vil gi oppmerksomheten rundt Lygna en boost. Av de mest Oslo-nære hytteområdene er nok Mylla, øverst i Nordmarka, langt mer kjent.

- Mylla har opparbeidet seg et navn. Men alt tilsier at folk vil ha nær vei til hytta. Vi har folk som har hytte på dette feltet som setter seg i bilen og kjører til jobb i Oslo mandag morgen, sier Jensen.

Kjøretiden til Oslo sentrum er cirka 1 time og 20 minutter om det ikke er rushtrafikk.

En typisk, nøkkelferdig hytte i Lygnalia ender opp med å koste mellom 2 og drøyt 2,5 millioner kroner, tomten på cirka ett mål inkludert.

- Her kan du få deg en hytte inkludert tomt for under 2 millioner kroner. Skal du ha en «ålreit» hytte, ender du rundt 2,5 millioner, sier Jensen til Finansavisen.

Flere nyheter Norsk nesten-milliardær selger vinslott ved Cannes for 200 mill.
Salget av hytter øker sterkt
- Store verdier på spill