- 1 400 tamiler dør hver uke i leir på Sri Lanka

Kritikere kaller dem konsentrasjonsleire.

GRUSOMME FORHOLD: Hver uke dør om lag 1.400 tamilske flyktninger i gigantleiren Manik Farm på Sri Lanka, forteller høytstående personer i internasjonale hjelpeorganisasjoner.Foto: David Gray/AFP
GRUSOMME FORHOLD: Hver uke dør om lag 1.400 tamilske flyktninger i gigantleiren Manik Farm på Sri Lanka, forteller høytstående personer i internasjonale hjelpeorganisasjoner.Foto: David Gray/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver uke dør om lag 1.400 tamilske flyktninger i gigantleiren Manik Farm på Sri Lanka, forteller høytstående personer i internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Opplysningene, som er kommet den britiske avisen The Times i hende, underbygger påstandene om at den srilankiske regjeringen har latt en humanitær katastrofe utvikle seg etter at separatistbevegelsen LTTE ble nedkjempet i mai.

300.000 personer bor nå i leire på Sri Lanka, av myndighetene kalt «velferdslandsbyer», av kritikere betegnet som konsentrasjonsleire.

Manik Farm er den største av leirene, og forholdene er ifølge britiske hjelpearbeidere svært dårlige.

En høytstående hjelpearbeider anslår at rundt 1.400 personer dør hver uke i leiren, de fleste av smittsomme sykdommer og diaré. Hjelpeorganisasjoner får kun slippe inn i leiren kort tid av gangen.

I mai fortalte øyenvitner om lange matkøer og utilstrekkelig vannforsyning. Det ble også meldt om kaotiske tilstander og slagsmål når mat blir delt ut.

Røde Kors stenger

Torsdag kunngjorde Den internasjonale Røde Kors-komiteen at den har fått ordre fra srilankiske myndigheter om å redusere aktiviteten i landet.

Ordren medfører at Røde Kors trekker utenlandske medarbeidere ut av de krigsherjede østlige områdene på øya, og at to kontorer stenges.

Det ene kontoret, i Trincomalee, har distribuert medisinsk hjelp til om lag 30.000 sårede sivile, som i mai ble evakuert fra kampene nordøst i øystaten.

Ved det andre kontoret, som ligger i Batticaloa, har Røde Kors tilbudt beskyttelse. Det vil si at organisasjonen har fulgt opp beskyldninger om bortføringer og likvidasjoner, noe regjeringen i Colombo til stadighet blir beskyldt for å stå bak.

- Behovene forandret

Regjeringen hevder at årsaken til ordren om nedtrapping er at behovene nå er annerledes.

«KONSENTRASJONSLEIRE: 300.000 personer bor nå i leire på Sri Lanka, av myndighetene kalt «velferdslandsbyer», av kritikere betegnet som konsentrasjonsleire. Her sover flyktninger i Manik Farm. Foto: David Gray/AFP
«KONSENTRASJONSLEIRE: 300.000 personer bor nå i leire på Sri Lanka, av myndighetene kalt «velferdslandsbyer», av kritikere betegnet som konsentrasjonsleire. Her sover flyktninger i Manik Farm. Foto: David Gray/AFP Vis mer

- Situasjonen er forandret. Vi behøver ikke lenger folk til å ta seg av døde og transport av pasienter, påpeker Mahinda Samarasinghe, minister for katastrofehåndtering og menneskerettigheter.

Fra opposisjonen kommer det nå anklager om at regjeringen driver etnisk rensing i nordøst.

- Det har kommet beskyldninger om at regjeringen forsøker å forandre den etniske balansen i området. Innflytelsesrike personer som står regjeringen nær har tidligere argumentert for dette, sier tidligere utenriksminister Mangala Samaraweera, som nå tilhører opposisjonen i nasjonalforsamlingen.

Nedjusterte dødstall

På en pressekonferanse onsdag fortalte fem srilankiske leger at de overdrev tallet på sivile drepte mellom januar og mai i år.

Legene var øyenvitner til de siste kampene mellom regjeringsstyrker og LTTE og hevdet at de sivile tapstallene var svært høye.

På pressekonferansen hevdet de at LTTE tvang dem til å lyve om tallet på drepte, som ble nedjustert til 750. De benektet også at regjeringshæren bombet et sykehus i februar, noe legene tidligere hadde fortalt, og som også Røde Kors og FN-ansatte var også vitner til.

Etter pressekonferansen ble legene ført tilbake fengselet der de har tilbrakt de to siste månedene, anklaget for å ha spredt LTTE-propaganda.

(NTB)

 

SKADD: Denne lille lamilske gutten er fotografert i leiren i mai i år. Foto: David Gray/REUTERS
SKADD: Denne lille lamilske gutten er fotografert i leiren i mai i år. Foto: David Gray/REUTERS Vis mer