1 år på topp. Eller?

- Gleden over å få være med på å styre Norge har gjort dypt inntrykk på meg, sier Jens Stoltenberg etter et svært så omskiftelig år som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er det virkelig en glede å være statsminister og styre Norge?

- Ja. For meg er det en glede, kall det gjerne respekt, å få lede regjeringens arbeid i store og viktige saker.

Ett år er gått siden Bondevik-regjeringen falt og Arbeiderpartiets wonderboy vandret inn i maktens korridorer. Ett år, fullt av opp- og nedturer, mest det siste - symbolisert ved intern strid om Statoil, gasskraftverk og oljeformuen, men særlig Fremskrittspartiets stødige ferd mot posisjonen som landets største parti ut over høsten i fjor.

Ingen grense

Men nu går alt så meget bedre: Carl I. Hagen har tatt kvelertak på seg selv, og Ap kan håpe på oppslutning over 30 prosent - som like fullt vil være rundt det historiske lavmålet på 35 prosent.

- Jeg må minne om at før valget i 1993 lå vi under 30 prosent, og fikk 36,9, og noen uker før valget i 1997 lå vi under 30 prosent og fikk 35 prosent.

- Hva blir akseptabelt resultat nå?

- Nei. Jeg kommer ikke til å formulere meg slik at det direkte, eller indirekte, kan settes en grense.

Spør vi Jens om hvordan han kan påstå at alt går bedre nå, svarer han nok som han gjorde i mandagens tale til Ap's landsstyre:

- Vi har brettet opp ermene, tatt tak i de store sakene. Nå kommer resultatene.

Og spør vi hvilke resultater, så svarer han omtrent slik: Betydelig økte bevilgninger til helse, statlig overtakelse av sykehusene, mer lønn til lærerne, i dag presenteres tidenes reform av høyere utdanning, kommunene har fått økte inntekter, vi foretar tidenes opprustning av eldreomsorgen - enerom til alle, Husbankens rammer er utvidet, bedre posttilbud, økt kamp mot kriminalitet, naturgassen er tatt i bruk, Statoil brakt inn i den nye tid, forslag om mer rettferdige regler for barnebidrag og sterkere forsvar. Blant annet.

Slik sa han det på mandag.

Sterk alene

- Toppskatten skulle ramme de rikeste. Nå omfatter den 50 prosent av alle som har heltids lønnet arbeid. Forteller det at vi er et av verdens rikeste land?

- Toppskatten var opp mot 70 prosent. Vi har brakt den ned til 49,8 prosent. Men for alle som tjener under 287000 kroner, er den under 35 prosent. Men vi æ'kke fornøyd med det... vi vil vurdere om vi kan gå lenger opp.

Intervjuet foregår i regjeringsbygget. Eksstatsminister Kjell Magne Bondevik forlot statsministerens kontor i det Dagbladet banket på:

- Snakket dere regjeringssamarbeid?

- Nei, nei. Det var et helt vanlig møte som jeg har med de parlamentariske lederne på Stortinget.

- Hva har du å si til SV-landsmøtets invitt til regjeringssamarbeid?

- Vi har god erfaring med at Ap kan styre landet med en ren mindretallsregjering. Vi har åpnet for å sitte i regjering med andre partier, men det mest realistiske er sentrum...

Til ungdommen

- Ungdommen flykter fra Ap. Hva har du å si til dem?

- At vi klarer å rydde opp og bygge ut de grunnleggende velferdsordningene våre, flere og bedre barnehager, ruste opp skolen og helsevesen - det er viktig for ungdom også. Så la vi i dag fram den viktigste ungdomsreformen på mange år: høyskolereformen.

- Mens du sier Ap vil slåss mot urimelige prishopp i SFO, la Giske i dag fram et forslag til ny opplæringslov. Et av alternativene kan velte alle utgiftene på foreldrene: Vet ikke Giske hva du vil?

- Jo. Men den vinklingen kunne vært nøyaktig motsatt: Det er tre alternativer i forslaget, et av dem er at vi også har et forslag om maksimalpris.

- Hvilket alternativ velger du?

- Det vi sier er at staten skal gi mer penger til kommunene til bruk på SFO. Så sier vi at det er ulike måter å gjøre det på, blant annet maksimalpriser.

- I høst sa Odvar Nordli at det er en skam at 70000 barn lever under fattigdomsgrensa i Norge. Hva har du gjort?

- Vi er i gang, men vi skal gjøre mer: En ny sosial boligpolitikk, etableringslån, billigere botilbud... så trapper vi opp arbeidslinja - få folk i jobb når de blir friske. Vi ruster opp psykiatrien, som vil føre til at flere kommer i jobb.

Svarer blant annet Jens.

Ingen skal kunne si at han ikke kan gjøre rede for seg. Eller at han er en mann av få ord.

Men svarte han på spørsmålet?

Det er det opp til velgerne å svare på.

<B>OPP OG NED:</B> Jens Stoltenberg kan se tilbake på opp- og nedturer, mest det siste, etter et år i statsministerstolen.