1 av 10 barn treffer chatte-venn

Over 10 prosent av barn som chatter, har ansikt til ansikt møtt noen de først traff på Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn og ungdom bruker nettet til å utvikle vennskap. Mange får kjærester. Halvparten av de unge deltar i chatte- og snakkegrupper.

I fjor gjorde MMI en undersøkelse blant 9- 16-åringer og foreldre som ledd i opplysningsprosjekt SAFT - for trygg bruk av Internett. Chatting oppleves positivt blant det store flertall barn og unge, men det kom fram skremmende fakta:

  • 1 av 10 forteller de har tatt skrittet ut og møtt en ukjent nett-venn ansikt til ansikt. Det er fem ganger så mange som foreldrene tror.
  • 18 prosent av dem som hadde møtt en chattevenn, fikk en overraskelse da det viste seg at nettvennen var en voksen. 1 prosent svarer at den de møtte forsøkte å skade dem fysisk, mens 1 prosent svarte at den de møtte sa stygge ting.
  • Bare halvparten av de unge tar med seg en venn til møtene.
  • 4 av 10 barn som har chattet, sier at noen de kun har møtt på nettet har bedt om å møte dem personlig.
  • Barn og unge lever et liv på nettet som foreldre vet lite om. Foreldre får sjelden vite at barna møter folk de har blitt kjent med via nettet.

Fra 2001 til i nå er et 20-tall menn dømt for å ha voldtatt eller hatt sex med mindreårige etter å ha lokket dem til seg via Internett og sms.

Sommeren 2002 satte politiet i gang leteaksjon etter ei jente (15) som hadde forsvunnet med en ti år eldre kjæreste hun hadde blitt kjent med via nettet. De kom til rette etter drøye to uker. Det ble ingen straffereaksjon mot 25-åringen. Forholdet opphørte kort etter.