Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1 av 10 deler koden til nettbanken med andre

- Det sier seg selv at dette blir helt feil.

FLYTTER GRENSER: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet registerer at blant de unge er det stadig mer vanlig å dele informasjon om blant annet passord. Samtidig føler færre enn tidligere at infromasjon om dem selv blir misbrukt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FLYTTER GRENSER: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet registerer at blant de unge er det stadig mer vanlig å dele informasjon om blant annet passord. Samtidig føler færre enn tidligere at infromasjon om dem selv blir misbrukt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I serien «Null CTRL» har Dagbladet avslørt hvordan sviktende norsk datasikkerhet rammer i private hjem, på jobb og i det offentlige rom.

I etterkant av den prisbelønte serien har Datatilsynet laget rapporten «Full kontroll», hvor det er satt mål på frykten mange har for at informasjon kommer på avveie eller blir misbrukt.

Undersøkelsen viser at de unge skiller seg betydelig fra foreldregenerasjonene.

- Vi ser en tydelig tendens til at de yngre er mer liberale med å dele tilgang til sine personlige kontoer, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagbladet.

Sensitivt uten misbruk Opp mot 14 prosent hevder de har gitt andre personer informasjon om påloggingen til nettbanken.

- Det overrasker meg at såpass mange er slepphendte på et så alvorlig område. Det tallet burde ha vært null, sier Thon.

Men også på andre områder deles sensitiv informasjon. 20 prosent i alderen 15-29 år sier at de deler påloggingsinformasjon i sosiale nettsamfunn.

Deler mer En av ti har ifølge den ferske undersøkelsen opplevd at egne opplysninger er blitt misbrukt eller kommet på avveie.

- OPPSIKTSVEKKENDE: Ifølge undersøkelsen fra Datatilsynet deler minst en av ti med andre informasjon for å logge på nettbank. Grafikk: Datatilsynet/Opinion Perduco
- OPPSIKTSVEKKENDE: Ifølge undersøkelsen fra Datatilsynet deler minst en av ti med andre informasjon for å logge på nettbank. Grafikk: Datatilsynet/Opinion Perduco Vis mer

- Til tross for lavere terskel for å dele sensitive data, er det færre nå enn før som oppplever at informasjon blir misbrukt. Det er spesielt, sier Thon.

Nedgang er på hele 16 prosent fra 2005.

Grafikk: Datatilsynet/Opinion Perduco
Grafikk: Datatilsynet/Opinion Perduco Vis mer

- Og det er overraskende. Vi deler i økende grad informasjon om oss selv digitalt og bruker flere digitale tjenester. Likevel er det altså en nedgang i antall som har opplevd at opplysninger er blitt misbrukt, sier Thon.

Noe av årsaken kan skyldes Facebook, Instagram og andre nettsteder.

Hevet terskel - Den eksplosjonsartede økningen i deling av personopplysninger kan ha senket terskelen for hva man er villig til å dele av personlig informasjon. Samtidig er terskelen hevet for hva folk oppfatter som misbruk av opplysninger, forklarer Thon.

Det som var en uønsket bildepublisering i 2005 kan fortsatt bli oppfattet som uønsket, men blir ikke lenger oppfattet som misbruk.

Ikke overraskende konkluderer Datatilsynet med at folk ønsker å bli varslet dersom deres personopplysninger hos en privat eller offentlig virksomhet kommer på avveie, slik erfaringen også var i serien «Null CTRL». Dagbladet advarte da eiere og sikkerhetsmyndigheter om 2500 potensielt sårbare IP-adresser.

Grafikk: Datatilsynet/Opinion Perduco
Grafikk: Datatilsynet/Opinion Perduco Vis mer

I «Null CTRL» har Dagbladet vist hvor mange det er som har personlige og sensitive data liggende usikret på Internett, uten selv å være klar over det. Nettopp det private - er folks største frykt, ifølge Datatilsynets undersøkelse.

Kvinner frykter bilder Tallene viser de samme bekymringer for kvinner og menn. Men kvinner er mer bekymret for uønsket bildepublisering. Menn er mer bekymret for overvåking fra politi, etterretning og offentlige etater.

- Dette kan tyde på at menn har lavere tillit til myndighetene, mens kvinner i større grad frykter ting om dem selv som kan bli misbrukt av tredjepart, sier Thon.

Unge frykter overvåkning Den yngste gruppen skiller seg ut ved at den er mer bekymret, både for uønsket bildepublisering og overvåking.

- Som storkonsumenter av digitale tjenester føler de seg kanskje ekstra sårbare fordi mye av livene deres er eksponert gjennom bilder og annet personlig innhold i sosiale nettverk. Fordi de yngste i stor grad lever livene sine på nett, er det mulig at de i større grad føler seg rammet av denne type overvåking, sier Thon.

Gode råd Ifølge seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis bør du følge disse reglene for å sikre deg.

- Det vi sier, er at passordet ditt vil komme på avveie, du vet bare ikke når eller hvor. Derfor er det utrolig viktig for deg som forbruker å ha forskjellige passord på forskjellige tjenester, sier Sandland til Dagbladet.

Les også: Test deg selv
Slik blottes du på nett
Så lett beskytter du deg
Intime detaljer flyter på nett
Så sårbar er du
Slik sjekker vi sikkerheten

Hele Norges coronakart