Coronavaksine

1 av 100 000 får allergisk sjokk

Alvorlige bivirkninger av coronavaksinen inntreffer svært sjelden. Likevel forekommer potensielt dødelig allergisk sjokk ti ganger oftere ved denne vaksinen enn ved noen annen tidligere vaksine.

FØRSTEMANN: Svein Andersen (67) får første vaksine i Norge på Ellingsrudhjemmet. Video: NRK Vis mer
Publisert

Coronavaksine rulles nå ut til millioner av mennesker verden over.

I romjula kom vaksineringen så smått igang i Norge, og mandag denne uka startet den for fullt.

Tirsdag ettermiddag kom nyheten om at to dødsfall har inntruffet blant coronavaksinerte i Norge, noen dager etter vaksinering.

Legemiddelverket og FHI undersøker dødsfallene nøye for å vurdere om det har en sammenheng med coronavaksinen eller om det er et tilfeldig sammenfall i tid.

- Nå vaksineres de aller svakeste og mest utsatte, som har alvorlige sykdommer. Da vil det sannsynligvis skje dødsfall tett opp til vaksinasjonstidspunktet, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i en pressemelding. 

Legemiddelverket og FHI overvåker bivirkninger som meldes fortløpende, og reagerer raskt ved mistanke om uventede, nye eller alvorlige bivirkninger, heter det i pressemeldingen.

VAKSINEN: Mange har uttrykt skepsis til vaksinene, og Erna Solberg sier at de ikke har villet ta noen snarveier grunnet dette. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

Bivirkninger

Men hva vet man egentlig om alvorlige bivirkninger av coronavaksinen så langt?

Forskere har gjort en gjennomgang av rapporteringene og skrevet en artikkel om dette i det ledende medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine, etter at et milliontall mennesker rundt i verden er vaksinert.

Forfatterne understreker innledningsvis at de nye såkalte mRNA-vaksinene, deriblant Pfizer-BioNTech- og Moderna-vaksinen, har vært en suksesshistorie «uten alvorlige bekymringer identifisert i pågående kliniske fase 3-studier».

Mindre lokale bivirkninger som smerte, rødhet og hevelse har blitt observert oftere med vaksinene enn ved placebo, altså narremedisin.

Systemiske symptomer som feber, trøtthet, hodepine og muskel- og leddsmerter har også vært noe vanligere ved vaksinasjon enn ved placebo, og de fleste symptomer har meldt seg i løpet av de første 24 til 48 timene.

VAKSINEN: Camilla Stoltenberg, Direktør i Folkehelseinstituttet, sier at vi vil har kommet langt til sommeren, og at vi kan være i mål med vaksineringsprosessen om ni måneder. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning Vis mer

Allergisk sjokk

11. desember utstedte amerikanske Food and Drug Administration (FDA) en nødgodkjenning (EUA) for Pfizer-BioNTech-vaksinen, og generell vaksinering av helsepersonell ble startet mandag 14. desember.

15. desember ble en 32 år gammel kvinnelig helsearbeider i Alaska, som ikke hadde noen kjente allergier, en såkalt anafylaktisk reaksjon, et allergisk sjokk, innen 10 minutter etter at hun ble vaksinert.

Siden det første tilfellet i Alaska, har flere tilfeller av anafylaksi etter Pfizer-vaksinen blitt rapportert i USA, etter vaksinering av nær to millioner helsearbeidere.

Forekomsten av allergisk sjokk etter coronavaksinen ser ut til å være omtrent 10 ganger så høy som ved alle tidligere vaksiner, skriver artikkelforfatterne i New England Journal of Medicine.

Mens 1 av 100 000 får den potensielt dødelige reaksjonen etter coronavaksinen, er det bare 1 av 1 000 000 som har fått allergisk sjokk etter tidligere vaksiner.

Det er ennå for tidlig å si om det samme vil gjelde for Moderna-vaksinen, som kan bli godkjent for europeisk bruk i dag, men også for denne vaksinen er det meldt om tilfeller av allergisk sjokk.

Allergisk sjokk eller anafylaksi er en alvorlig multisystemreaksjon med rask debut som kan føre til død ved kvelning, kardiovaskulær kollaps eller andre komplikasjoner.

Heldigvis er dette en tilstand som lar seg behandle med adrenalin, og den gir ikke varige mén.

CORONA: Over to prosent av Storbritannia er nå smittet av covid-19. Video: AP Vis mer

Ikke bekymret

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er kjent med at coronavaksinen er forbundet med høyere forekomst av alvorlige allergiske reaksjoner enn tidligere vaksiner.

- Det ser ut som om 1 av 100 000 får allergisk sjokk, såkalt anafylaksi, som følge av Pfizer-vaksinen. Det betyr at dersom hele den norske befolkningen blir vaksinert, vil man se rundt 50 tilfeller av dette, sier Madsen.

Han viser til at alvorlige allergiske reaksjoner er svært sjeldent etter vaksinasjon.

- Det inntreffer vesentlig hyppigere ved vanlige medisiner, som antibiotika, sier Madsen.

Legemiddelverkets mann trekker fram en studie i Journal of Advanced Pharmaceutical Technology and Research, hvor det går fram at anafylaksi på grunn av penicillin forekommer hos 1 av 10 000 pasienter - altså ytterligere ti ganger hyppigere enn ved coronavaksinen.

- Sånn sett er det ingen grunn til at folk skal frykte å ta coronavaksinen. Allergiske reaksjoner ved vaksine er noe vi har beredskap for. Dette kan vi. Det er derfor man må sitte på legekontoret og vente i 20 minutter etter vaksinasjon. Kommer det en svært sjelden allergisk reaksjon, blir en automatisk andrenalinsprøyte satt med en gang. Det virker. Behandlingen er god, sier Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer