Coronavaksine

1 av 100 000 får allergisk sjokk

Alvorlige bivirkninger av coronavaksinen inntreffer svært sjelden. Likevel forekommer potensielt dødelig allergisk sjokk ti ganger oftere ved denne vaksinen enn ved noen annen tidligere vaksine.

FØRSTEMANN: Svein Andersen (67) får første vaksine i Norge på Ellingsrudhjemmet. Video: NRK Vis mer
Publisert

Coronavaksine rulles nå ut til millioner av mennesker verden over.

I romjula kom vaksineringen så smått igang i Norge, og mandag denne uka startet den for fullt.

Tirsdag ettermiddag kom nyheten om at to dødsfall har inntruffet blant coronavaksinerte i Norge, noen dager etter vaksinering.

Legemiddelverket og FHI undersøker dødsfallene nøye for å vurdere om det har en sammenheng med coronavaksinen eller om det er et tilfeldig sammenfall i tid.

- Nå vaksineres de aller svakeste og mest utsatte, som har alvorlige sykdommer. Da vil det sannsynligvis skje dødsfall tett opp til vaksinasjonstidspunktet, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i en pressemelding. 

Legemiddelverket og FHI overvåker bivirkninger som meldes fortløpende, og reagerer raskt ved mistanke om uventede, nye eller alvorlige bivirkninger, heter det i pressemeldingen.

Bivirkninger

Men hva vet man egentlig om alvorlige bivirkninger av coronavaksinen så langt?

Forskere har gjort en gjennomgang av rapporteringene og skrevet en artikkel om dette i det ledende medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine, etter at et milliontall mennesker rundt i verden er vaksinert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer