Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1 av 25 dødsdømte i USA trolig uskyldige

Rundt en av 25 dødsdømte fanger i USA er trolig uskyldig dømt, viser en ny studie.

GRILLES TIL DØDE:  Dette bildet fra 1999 viser henrettelseskammeret i Riverbend Maximum Security Institution i NashvilleFoto: Mark Humphrey/ AP / NTB Scanpix
GRILLES TIL DØDE: Dette bildet fra 1999 viser henrettelseskammeret i Riverbend Maximum Security Institution i NashvilleFoto: Mark Humphrey/ AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lett å beregne hvor mange som er uskyldig dømt, blant annet fordi det ikke fins et sentralt register og fordi mange aldri blir identifisert fordi noen dommer blir satt til side.

Likevel heter det i en artikkel i Proceedings of the National Academy of Sciences at justismord er langt lettere å oppdage blant dem som er dømt til døden enn i noen annen type dom.

Forskerne brukte data om de 7.482 menneskene som ble dømt til døden i USA fra januar 1974 til desember 2004 til sin undersøkelse.

Basert på en analyse som viser en feilmargin på over 4 prosent i rettssaker, heter det i studien at det er så godt som sikkert at flere av de 1.320 menneskene som er henrettet siden 1977, har vært uskyldige.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!