CORONAVIRUSET: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AP / NTB Scanpix
CORONAVIRUSET: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

1 av 3 kan være immune fra før

Ny forskning viser at så mange som 35 prosent har såkalt T-celleimmunitet mot coronaviruset. Hvor effektivt det beskytter, er foreløpig uvisst.

Publisert

I beste fall kan nye forskningsfunn om T-celleimmunitet i befolkningen bety at rundt én av tre er godt beskyttet mot coronaviruset SARS-CoV-2.

Det kan i så fall være en forklaring på at noen blir svært syke av covid-19, mens andre klarer seg fint.

I verste fall vil forskerne finne ut at denne T-celleimmuniteten bare er der, uten tilsynelatende å ha noen funksjon.

Fageksperter enes imidlertid om at de nye funnene er særdeles spennende.

- Historien om at befolkningen ikke hadde noen immunitet mot corona-viruset må trolig skrives om, skriver lege og postdoktor/forsker ved Senter for medisinsk etikk på NTNU, Henrik Vogt, på sin facebookside og fortsetter:

- Det er nå helt sikkert at en stor andel av befolkningen har T-celleimmunitet mot SARS-CoV-2-viruset.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han er bekymret for smitteøkningen i samfunnet. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Tidligere forkjølelse

Vogt viser til den siste studien i rekka som omhandler såkalt T-celleimmunitet, en tysk studie publisert i tidsskriftet Nature.

De tyske forskerne fant T-celle-reaktivitet mot viruset hos 83 prosent av dem som hadde fått bekreftet covid-19, men også hos 35 prosent som ikke hadde hatt coronavirussykdom forårsaket av SARS-CoV-2.

Dette tilier at 35 prosent av tyskerne har immunreaksjon mot viruset.

Forskerne mener dette trolig har sammenheng med at en betydelig andel av befolkningen tidligere har vært eksponert for andre coronavirus, som står for rundt 20 prosent av sesongforkjølelser.

«Rollen eksisterende SARS-CoV-2 kryssreaktive T-celler har for kliniske utfall av covid-19 gjenstår å bestemme i større kohorter. Imidlertid kan tilstedeværelsen av kryssreaktive T-celler i en betydelig gruppe av den generelle befolkningen påvirke dynamikken i den nåværende pandemien, og har viktige implikasjoner for utformingen og analysen av kommende covid-19-vaksineforsøk», skriver forskerne.

- Ifølge denne studien synes en tredjedel av befolkningen å ha en immunitet mot coronaviruset fra før, men dette kommer med et viktig forbehold. Selv om denne T-celleimmuniteten trolig gir en form for beskyttelse mot SARS-CoV-2, vet man foreløpig ennå ikke hvilken effekt dette har, sier Vogt til Dagbladet.

SKAM: Helseminister Bent Høie sier de som frykter at de er smittet av coronaviruset «ikke må skamme seg – men teste seg». Video: NTB Scanpix Vis mer

Viktig

På sin Facebook-side skriver Vogt at den ferske studien «forandrer narrativet om at vi ikke har noen immunitet i befolkningen».

Han mener dette er særs viktig viten:

  • Det kan være med å forklare hvorfor noen får alvorlig sykdom, mens andre blir lite syke.
  • Det kan ha noe å si for hvordan pandemien vil utvikle seg.
  • Tersklene for når man kommer til flokkimmunitet, enten på grunn av vaksine eller infeksjon i befolkningen, kan måtte regnes om.
  • Kanskje kan det delvis forklare at noen steder ser ut til å ha et fall i pandemien?
  • Det kan forklare noe av forskjellene i dødelighet mellom ulike regioner, da ikke alle har like mye coronavirus til vanlig.

- Forhåpentligvis beskytte

Professor og immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo påpeker at studien er den siste artikkelen i en rekke av flere som undersøker T-celler hos både pasienter og friske kontroller.

- De ulike artiklene har hatt litt ulike måter å undersøke T-celler på, og har også undersøkt reaksjon mot litt ulike deler av Sars-CoV-2-viruset. Det som skiller denne fra andre artikler jeg har lest, er at forskerne viser direkte at T-celler fra tre friske kontroller som først hadde vært aktivert av deler av SARS-Cov-2, senere kunne reaktiveres med deler fra humane coronavirus, sier Spurkland og fortsetter:

- Dette er en liten studie, som bør gjentas. Likevel støtter dette funnet tanken om at det er mulighet for kryssreaksjon mellom coronavirusene, slik at T-celler som er aktivert mot en av dem, også kan aktiveres, og forhåpentligvis beskytte, mot en annen, sier professoren.

IKKE SAMMENLIGNBART: Statsepidemiolog Anders Tegnell ble intervjuet på SVT fredag 31. juli hvor han må svare på forskjellen på antall døde i Norge sammenlignet med Sverige. Video: SVT Vis mer

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo mener funnene i studien går i favør dem som mente at man må ta sikte på å oppnå naturlig flokkimmunitet, men påpeker at flokkimmunitet likevel er veldig langt unna alle steder.

- Det framgår av studien at 35 prosent av friske blodgivere har T-celleimmunitet mot SARS COV-2, men man vet ikke ennå hva dette betyr i praksis. Om det er slik at 35 prosent er naturlig beskyttet gjennom T-celleimmunitet, og for eksempel 5 prosent har ervervet immuntet etter covid-19-infeksjon, er det uansett veldig langt fram til at en stor nok del av befolkningen er beskyttet til at antallet nye infeksjoner vil gå ned, sier den infeksjonsmedisinske eksperten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer