Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1 av 3 mener tortur er greit

En tredel av de spurte verden over sier tortur kan rettferdiggjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er BBC som har spurt over 27 000 personer i 25 land om deres stilling til tortur. Rundt en tredel av de spurte støtter bruken av tortur i visse situasjoner.

Høyt i USA

Spørsmålet i undersøkelsen var:

De fleste land har blitt enige om regler som forbyr tortur i fengsler. Hvilken av holdningene er nærmest din egen?

a: Terrorister er en så enorm trussel at regjeringer burde ha lov til å bruke en viss grad av tortur hvis det betyr at de kanskje får informasjon som kan redde uskyldige liv.

b: Klare regelverk mot tortur må beholdes fordi enhver bruk av tortur er umoralsk og vil svekke de internasjonale menneskerettighetene.

I alt svarte 29 prosent at de var enig i alternativ a. I USA var tallet på de som støtter bruken av tortur enda høyere. Her var 36 prosent enige i det første alternativet, og med det er USA ett av de landene med høyest aksept for tortur.

Nabolandet Canada har motsatt holdning. Her er 74 prosent enige i at klare lover som forhindrer tortur må ivaretas.

GUANTANAMO: USA har lenge blitt kritisert for deres behandling av fangene på militærbasen. Foto: Scanpix
GUANTANAMO: USA har lenge blitt kritisert for deres behandling av fangene på militærbasen. Foto: Scanpix Vis mer

Flertall imot

Også flertallet av landene som var med i undersøkelsen, 19 av de 25, er enige i at klare retningslinjer må ivaretas.

- Den dominerende holdningen rundt om i verden er at terrorisme ikke rettferdiggjør å tøye lovverket, sier Steven Kull, lederen for undersøkelsen.

Politisk uro

I land med indre uroligheter er folk mer tilbøyelig til å godta tortur. Aller øverst på lista ligger Israel, hvor hele 43 prosent mener en viss form for tortur burde være lov.

Det interessante er at Israel er svært delt. BBC forteller at majoriteten av den jødiske befolkningen mener tortur til en viss grad kan rettferdiggjøres, men et stort flertall av muslimene er imot.

Om politisk uro kan skape tiltro til tortur, må Sør-Korea sies å være et unntak. Nabolandet til den opptrappende atommakten i nord har liten tillit til tortur som redskap for å bekjempe terror. Her er to tredeler imot.

De som viser størst motstand mot tortur er italienerne. Her er mener hele 81 prosent at det aldri kan rettferdiggjøres. Ingen av de skandinaviske landene ble spurt i undersøkelsen.

image: 1 av 3 mener tortur er greit