Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1 av 3 tar med jobben på sommerferie

Smarttelefoner og sosiale medier gjør det vanskeligere å ta seg fri.

HAR MED JOBBEN PÅ FERIE: Håvard Hunnes klarer ikke legge vekk mobilen selv om han er på båtferie med kona Anne Berit Isaksen og hunden Fie. Foto: Jacques Hvistendah
HAR MED JOBBEN PÅ FERIE: Håvard Hunnes klarer ikke legge vekk mobilen selv om han er på båtferie med kona Anne Berit Isaksen og hunden Fie. Foto: Jacques Hvistendah Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 33 prosent norske arbeidstakere har planlagt å jobbe i ferien - også selv om arbeidsgiver ikke har bedt om det, viser en fersk undersøkelse Infact har utført for bemanningsselskapet Xtra personell.

Mens en tredjedel av dem som skal jobbe i ferien ønsker å komme à jour, regner én av sju med at de må påta seg hasteoppdrag. Flere menn (37,9 prosent) enn kvinner (28,6 prosent) oppgir at de ikke kan koble av jobben i ferien.

- Tallene forteller oss at norske arbeidstakere er pliktoppfyllende og oppofrende overfor arbeidsgiver. Samtidig kan det også tyde på at arbeidsbelastningen for mange er så stor at de ikke klarer å løse alle oppgaver i løpet av ordinær arbeidstid, og derfor må ta ferier i bruk for å komme à jour, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell Norge.

-Slapper av uansett Håvard Hunnes (59) tar aldri helt fri fra jobb, og kona Anne Berit Isaksen (58) er vant til å måtte ta båtferien på sparket. Dagbladet traff paret i båthavna i Drøbak like før de satte kursen mot svenskekysten i cabincruiseren.
- Det er en del av jobben å alltid være tilgjengelig. Men det plager meg ikke i det hele tatt. Jeg liker å ha frihet til å kunne jobbe, og jeg klarer å slappe av og hygge meg uansett, sier 59-åringen.

Som gründer og selvstendig næringsdrivende innen salgsbransjen er det ikke så lett å legge vekk jobben når han egentlig skal ha ferie.
Iphonen og laptopen er aldri langt unna.

- Jeg tar det som dukker opp, og det blir gjerne en del telefoner fra kunder, sier han.
Uunnværlige Paul Norberg, avtroppende leder ved Arbeidsmiljøsenteret, tror det er vanskeligere å ta helt ferie når jobben bare er et tastetrykk unna.

- Smarttelefoner og Ipad-er har gjort det fristende å alltid være påkoblet, og mange bruker Facebook og Twitter aktivt både privat og i jobbsammenheng. Det gjør det lettere for arbeidsgiver å få tak i de ansatte. Derfor gjelder det å ha et bevisst forhold til teknologien, sier Norberg.

Han tror jobben blir en stadig større del av folks livsstil og at mange føler seg uunnværlige.

Går på en smell Seks av ti nordmenn — nærmere 1,5 millioner yrkesaktive — har ekstern tilgang til bedriftens datanettverk fra PC, nettbrett eller via mobilen. Det viser en landsdekkende undersøkelse InFact har gjennomført på vegne av det kanadiske teknologiselskapet Aastra Telecom.

For veldig mange går det greit å jobbe litt i ferien, påpeker Norberg. Andre risikerer å bli mentalt utslitt etter ei tid og utvikle symptomer på utbrenthet hvis de ikke hviler ut.

- Sørger du ikke for avkobling, vil du lettere møte veggen på et eller annet tidspunkt, sier Norberg. Han råder folk til å være strenge med seg selv og stenge jobben ute.

- I det øyeblikket du kobler deg på jobben, er du mentalt tilbake på jobb. Da klarer du kanskje heller ikke å slappe av etterpå — du er i jobbmodus hele tida, sier Norberg.

Stressa av forventninger Grensa mellom jobb og fritid blir mer og mer utydelig, mener Anne Marita Milde, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

- I dag gjør teknologien det mulig å være tilgjengelig 24/7, og dermed føler nok mange at de bør være det, sier hun. Uklare forventninger om hvorvidt de ansatte bør være tilgjengelige i ferien eller ei, kan føles stressende, påpeker Milde.

- Noen ganger ligger forventningene der usagt — kanskje fordi kulturen i organisasjonen er sånn. Dette oppleves ofte som mer
belastende enn faktisk å måtte jobbe i ferien, sier hun.

- Avtal med partneren Noen synes det er vanskelig å være borte fra jobben i flere uker sammenhengende uten å kunne være pålogget jobben.

- De frykter at de går glipp av viktig informasjon — og at arbeidsmengden blir for stor når de kommer tilbake. «Straffen» ved å ta langfri oppveier ikke de gode følelsene man får av å ha ferie. I så fall kan en løsning kanskje være å stykke opp ferien, sier hun.

Jobbing i ferien trenger ikke være noe negativt, understreker Milde.

- For de aller fleste av oss er det nødvendig å få ladet opp batteriene. Men noen liker å være «på» og sørger helt bevisst for å være i kontakt med arbeidsplassen mens de har ferie. Liker du jobben din og ønsker å følge med, er dette helt greit så lenge du ikke opplever stress eller får negative følelser knyttet til arbeidet. Du bør også forsikre deg om at partneren har aksept for at du jobber i ferien så det ikke oppstår problemer på hjemmefronten, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media