Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1 av 30 norske ungdommer har solgt sex

Internett og chatting får mye av skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 3,5, prosent av norske ungdomskole- og videregåendeelever sier at de har solgt sex, og guttene er i klart flertall. Det viser en omfattende ungdomsundersøkelse fra Trondheim, skriver Dagsavisen.

Flere tusen ungdommer er spurt i undersøkelsen, og en betydelig andel av dem som oppgir å ha solgt sex, sier de har gjort det mer enn ti ganger. Tre ganger så mange gutter som jenter oppgir dette.

Tallene viser mer enn dobling i forhold til en liknende undersøkelse fra Oslo for ti år siden. Da oppga 1,4 prosent at de hadde solgt sex.

- Nysgjerrighet

- Noen gutter grubler på om de er homofile, og utforsker derfor relasjoner til det motsatte kjønn, sier sosiologiprofessor Willy Pedersen til avisa.

For noen kan det være lettere å si at en gjør det for penger enn å innrømme at en lurer på om en er homofil. Dessuten mener professoren at kjøperne av guttesex trolig er den mest aktive parten. Han tror ikke alle nødvendigvis tar skade av sex-salget.

Likevel viser det seg at det er de mest sårbare unge, overgrepsofre, rusavhengige og de med institusjonsbakgrunn som er mest utsatt .

Internett og chatting

PROSTITUSJONSKANAL: Forskere og politikere gir Internett og chatting mye av skylda for økningen i ungdomsprostitusjon. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET
PROSTITUSJONSKANAL: Forskere og politikere gir Internett og chatting mye av skylda for økningen i ungdomsprostitusjon. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET Vis mer

Pedersen mener Internett har mye av skylda for økningen, i tillegg til at grensene mellom voksen- og barne- og ungdomsseksualitet er i ferd med å viskes ut.

Barnemininister Karita Bekkemellem er bekymret over de nye tallene og tror de har sammenheng med økt kjøpepress blant de unge.

- Når til og med kontantkort blir tatt imot som betaling, er det et uttrykk for et desperat behov for å delta selv om de ikke har økonomi til det, sier ministeren. I tillegg tror også hun at Internett og chatting er viktige årsaker til den økende ungdomsprostitusjonen.I går lanserte Barne- og likestillingsdepartementet en veileder for hjelpeapparatet for ungdom som selger sex. Les den her.

1 av 30 norske ungdommer har solgt sex
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media