1 av 5 lærere utsatt for vold.
- Skal ikke være tabu å snakke om

Mange av lærerne som utsettes for vold opplever manglende støtte etterpå.

BLE IKKE HØRT: Læreren ved Oslo-skolen "sier de raskt skjønte at de måtte ha ekstra" hjelp for å håndtere femteklassingen, men at hjelpa aldri kom. Foto: Kristin Svorte
BLE IKKE HØRT: Læreren ved Oslo-skolen "sier de raskt skjønte at de måtte ha ekstra" hjelp for å håndtere femteklassingen, men at hjelpa aldri kom. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse utført for Utdanningsforbundet tidligere i år, svarte 19 prosent av de spurte lærerne at de har blitt utsatt for vold eller fysisk skade i løpet av det siste året. 27 prosent av dem oppfattet volden som svært eller ganske alvorlig.

Samtidig er det ikke alle tør å varsle om det de har blitt utsatt for. Og mange av de som har varslet, har opplevd manglende støtte både fra skoleledelse, kolleger og fagforening, viser undersøkelsen.

- Når situasjonene oppstår, må det være en kultur for at lærere snakker om det med hverandre og med ledelsen. Hvis ikke blir det en privatsak som kan tære veldig på dem som rammes, sa Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, til Dagbladet Magasinet lørdag.

Det er kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner helt enig i.

- Det er selvsagt at det ikke skal være tabu å snakke om vold mot lærere eller elever. Vold og trusler på skoler er alvorlig, og det må jobbes kontinuerlig for å forebygge og håndtere det, skriver Sanner i en epost til Dagbladet.

- Stor forskjell

En kvinnelig lærer i Oslo-skolen fortalte i Dagbladet Magasinet om hvordan hun hadde blitt slått ned av en femteklassing. Hun fikk en kraftig hjernerystelse, og slet lenge etterpå. Episoden skjedde etter at hun og kollegene hadde bedt om hjelp gjentatte ganger med å takle den utagerende gutten. Hun mente Oslo-skolen ikke har tatt problemene på alvor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer