Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1. mai endte i gatekamper i Berlin

1. mai-markeringen i Berlin endte i voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter. Minst en politimann er alvorlig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tradisjonelle fagforeningskrav ble blandet med antikrigsprotester under 1. mai-markeringene i Europa. I Berlins hovedstad ble dagen preget av sammenstøt mellom anarkister og politi, noe som har skjedd hvert år siden 1987. 2003 var intet unntak.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble 27 politifolk og et ukjent antall sivile skadd i sammenstøtene, mens nærmere 100 personer ble pågrepet. Politiet benyttet både vannkanoner og tåregass for å splitte en gruppe med rundt 200 anarkister som kastet flasker og stein og skjøt med fyrverkeri mot politiet.

De største demonstrasjonene i Tyskland 1. mai var imidlertid ikke rettet mot politiet, men mot forbundskansler Gerhard Schröders omstridte sosiale og økonomiske reformplaner. Schröder ble selv møtt med buing da han talte under en markering utenfor Frankfurt.

Mot krig

Også i Tyrkia kom det til sammenstøt 1. mai. Opprørspoliti p ågrep et 30-talls personer som politiet hevdet gjennomførte en ulovlig demonstrasjon på Taksim-plassen i Istanbul, ifølge nyhetsbyrået Anatolia.

I Hellas, Spania og flere andre europeiske land var arbeidernes dag preget av antikrigsdemonstrasjoner. I Aten marsjerte flere tusen mennesker i retning av den amerikanske ambassaden mens de ropte slagord som «Nei til okkupasjonen av Irak».

I Spania marsjerte medlemmer av de to største fagforeningene under slagordet «Fred, arbeidsplasser og ingen krig». Demonstrasjonene hadde en klar brodd mot statsminister José Mar]a Aznar, som har gitt ubetinget støtte til det amerikanske felttoget i Irak.

Også i Sveits benyttet demonstranter dagen til å kritisere USAs krigføring i Irak og stille spørsmål ved hva den kan føre til. «Afghanistan i går. Irak i dag. I morgen...?» sto det å lese på en av plakatene som ble båret gjennom gatene i Zurich.

Kommunister i Bagdad

Selv i Bagdad ble 1. mai markert i år. Noen hundre irakiske kommunister møtte opp i sentrum av byen, der de jublende viftet med røde flagg og viste sine røde skjerf pyntet med hammer og sigd.

- Det er første gang siden Saddam Hussein kom til makten i 1979 at vi kan feire 1. mai åpenlyst her i Bagdad, sa et av kommunistpartiets medlemmer, Seif Al-Khayat, som nylig vendte tilbake til Irak etter flere års eksil i Syria.

I Russlands hovedstad Moskva møtte anslagsvis 25.000 mennesker opp til en demonstrasjon organisert av fagforeningene og regjeringsvennlige partier. Store menneskemengder møtte også opp til 1. mai-markeringene i Japan, Sør-Korea og Filippinene.

(NTB)

PÅGREPET:</B> Denne mannen ble pågrepet etter at han satte fyr på mobile toaletter som var satt ut i Berlin i forbindelse med at det var ventet 20 000 mennesker til demonstrasjonen.
TATT MED MAKT Fire polstrede politifolk måtte til for å få kontroll over denne demonstranten som ble arrestert i Berlin.
GIKK PÅ BÅLET:</B> Denne demonstranten syntes ikke noe om politiet tilstedeværelse. På skjorta står det skrevet Terror - Fuck The Police.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media