1. mai i krisens tegn

Den økonomiske krisen vil danne bakteppet for alle politikere som skal oppildne folket 1. mai.

KRISETEGN: Statsminister Jens Stoltenberg, her i sin 1. mai-tale i Stavanger i fjor, skal i år tale på Youngstorget i Oslo. Den økonomiske krisen vil danne bakteppet for årets taler. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
KRISETEGN: Statsminister Jens Stoltenberg, her i sin 1. mai-tale i Stavanger i fjor, skal i år tale på Youngstorget i Oslo. Den økonomiske krisen vil danne bakteppet for årets taler. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økonomiske krisen vil danne bakteppet for alle politikere som skal oppildne folket 1. mai, ikke minst for statsminister og partileder Jens Stoltenberg (Ap), som inntar Youngstorget i Oslo.

De tre foregående år har Stoltenberg fartet rundt omkring i landet på denne arbeidernes tradisjonsrike festdag. I år med stortingsvalg er derimot tradisjonen den at Aps leder er hovedtaler på arbeiderbevegelsens viktigste samlingsplass, før toget legger ut på ruten gjennom hovedstaden.

Stoltenberg vil etter alle solemerker bruke talen til å brodere videre på hovedtemaene fra landsmøtet: Arbeid for alle, helsereform og integreringspolitikk. Regjeringens kamp for å dempe virkningene av den økonomiske krisen er det overordnede temaet fram mot valget og vil ha stor betydning for valgresultatet.

Topptungt

For virkelig å toppe laget på Youngstorget vil også SV-leder Kristin Halvorsen holde appell. Slike blandede opptredener blir mer og mer vanlig blant regjeringspartnerne. Senest under Ap-landsmøtet dukket Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete opp for å kaste glans over regjeringsprosjektet.

LO-leder Roar Flåthen tar turen til Bergen 1. mai, mens nestleder Geir Mosti drar til Sulitjelma. Førstesekretær Ellen Stensrud opptrer i Lillestrøm rådhus sammen med SVs nestleder Bård Vegar Solhjell.

På ettermiddagen setter Stoltenberg kursen for Slemmestad kulturhus i Buskerud for å møte fotfolket i fylket der nylig avgåtte partisekretær Martin Kolberg rykker inn som førstekandidat etter Thorbjørn Jagland.

Til Raymon-land

Partisekretær Raymond Johansen sendes til Sarpsborg og Fredrikstad, mens nestleder Helga Pedersen tar turen hjem og holder tale i Kirkenes.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre dekker Porsgrunn og Skien, kulturminister Trond Giske tar seg av Stavanger og justisminister Knut Storberget opptrer på Hamar i hjemfylket Hedmark.

Tiden er for lengst over da bare partier med tradisjonell arbeiderprofil bruker 1. mai til å spre sitt budskap. Fremskrittspartiet har i en årrekke satt opp Carl I. Hagen som trekkplaster. Siden hun overtok som formann, har det vært Siv Jensen som frontet velgerne på denne dagen. I år blir hun å høre på torget i Drammen.

Også Kristelig Folkeparti har markert seg på 1. mai. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik gjorde det til en tradisjon å ta turen til Gjennestad gartnerskole i Stokke i Vestfold. I år faller arbeidernes internasjonale solidaritetsdag sammen med KrFs landsmøte i Kristiansand, og partileder Dagfinn Høybråten gjør et avbrekk i programmet for å holde tale på torget.

(NTB)