Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 1. mai lukter møllkuler, litt som på Bygdøy

- Arbeiderbevegelsen på sitt verste er mer ubrukelige enn Høyre, sa Stordalen, fra Ap\'s talerstol. Han vil bruke mer oljepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg heter Petter Stordalen, og jeg er kapitalist!

Slik startet kjendisinvestoren 1. mai-talen sin til Oslo Ap, selvsagt på sitt eget Royal Christiania Hotel.

- Da veit dere hvor dere har meg, fortsatte hotellkjede-eieren, før applausen fra Ap-medlemmene faktisk gjallet i salen flere ganger i løpet av Stordalen-showet.

- Står igjen på torget

Han tok seg god tid til å skamrose Haakon Lie, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Gro Harlem Brundtland, men da den røde forsamlingen senket guarden, kom tiradene mot nettopp venstresida i partiorganisasjonen.

Stordalen mener 1. mai lukter møllkuler, «litt som på Bygdøy, der de gamle og rike bor», og refererte til fortida som selger av jordbær «av middels kvalitet» i hjembyen, da faren minnet ham om at han måtte selge de bæra han hadde, for det var de eneste bæra han kunne selge.

- Det er der jeg av og til føler at arbeiderbevegelsen er: Verden har gått videre, og fagbevegelsen står igjen på torget i Porsgrunn og selger jordbær. Når bevegelsen er mer opptatt av å verne rettigheter enn av å se muligheter, er dere mer reaksjonære enn Høyre. Jeg er frista til å si mer ubrukelige enn Høyre.

Samtidig som Kristin Halvorsen sto på talerstolen i Stavanger og tordnet mot det hun kaller utbytting av utenlandsk arbeidskraft, raljerte Stordalen med de samme argumentene.

KAPITALIST-SHOW: Etter det som så ut som skrekkblandet fryd både hos 1.mai-taler Petter Stordalen og tihørerne i Oslo Ap, fikk hotellkongen stående applaus. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
KAPITALIST-SHOW: Etter det som så ut som skrekkblandet fryd både hos 1.mai-taler Petter Stordalen og tihørerne i Oslo Ap, fikk hotellkongen stående applaus. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- I Choice er vi dansker, svensker, nordmenn og finner. Vi har singalesere, arabere, afrikanere og sør-amerikanere. Vi har homser og lesber, vi har sikkert en transe eller to også. Vi har et mangfold vi er stolte av. Men LO tåler ikke engang noen polakker! lo investoren.

Han mener fagforeningene «pakker inn diskriminering i honnørord som solidaritet og sosial dumping».

- Dropp McDonalds-aksjene

Den mest håndfaste skyllebøtten til det lydhøre publikummet var trolig en krystallklar oppfordring om å bruke mer oljepenger innenlands. Mye mer, i stedet for utenlandsinvestering i pensjonsfondet.

- Hva er best for unga våre å arve, aksjeandeler i Philip Morris, McDonald\'s og Gillette, eller en skole med verdens beste lærere? sier Stordalen, som mener de stor spørsmålene framover er knyttet til miljø, kunnskap og infrastruktur.

- I denne forsamlinga blir jeg en mygg. Jeg leder en bedrift verdt noen få milliarder, men det er dere som sitter med den reelle makta. Hvilket ansvar tar dere for å bli kvitt lukta av møllkuler? spurte hotellgeneralen, som medgikk at han ble svært overrasket da Oslo Ap ba ham om å komme på selveste 1. mai.

Nøye planlagt

En tydelig nervøs Stordalen skriblet notater i margen på talen bare et par minutter før han gikk på scenen, men la ikke skjul på et stab av rådgivere har samarbeidet om innholdet.

Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Etter det Dagbladet.no forstår har hotellkongens PR-rådgivere i Union-saken, Geelmuyden.Kiese, vært involvert i det manifestlignende dokumentet.

- Det har tatt lang tid å få den ferdig, og den har blitt skrevet om minst tre ganger i løpet av det siste døgnet, sa han, svært fornøyd etter den engasjerte framføringen av det seks sider lange manuset.

- Jeg kommer gjerne igjen, sier Stordalen. Det vil imidlertid fagforeninga til hans egne arbeidere i Choice-kjeden helst unngå.

– Det er en blemme av Oslo Arbeiderparti å invitere ham til 1. mai. Jeg skulle ønske Petter Stordalen hadde et like stort engasjement for fagbevegelsen i hotell- og restaurantbransjen som han hadde for Union i Skien, sa forbundsleder Eli Ljunggren i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet til NA24 tidligere i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling