1 mrd til overs i Forsvaret

Forsvaret sitter igjen med 1,1 milliarder kroner som de ikke har klart å bruke opp i 2000. Årsaken er dårlig styring og full forvirring om forsvarets framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Offisersforbund mener det er "skivebom" å sitte igjen med så mange penger. Det siste året har forsvarspolitikere og offiserer klaget over små bevilgninger, og derfor kuttet ned på ressursbruken. Nå får de hard kritikk for dårlig pengekontroll, skriver Aftenposten.

I fjor valgte forsvarssjef Sigurd Frisvold å kansellere øvelser, kutte i treningsaktiviteten og redusere førstegangstjenesten til de vernepliktige. F-16-fly ble satt på bakken fordi man ikke hadde penger til drivstoff. I Norges Offisersforbund er man derfor sjokkert over opplysningene fra Aftenposten.

Innrømmer bevisst sparing

I forklaringene til statsregnskapet innrømmer forsvarsminister Bjørn Tore Godal en at det har foregått "et bevisst mindreforbruk". Han viser også til behovet for nødvendig fleksibilitet i 2001, samt usikkerhet rundt hva som blir Forsvarets fremtidige struktur.

Norges Offisersforbund retter hard kritikk mot forsvarssjefen og Forsvarets Overkommando for dårlig pengestyring.

Uakspetabelt

- Da vi tidligere i år ble innkalt til ledelsen, ble det sagt at man hadde full kontroll med budsjettet. Derfor er det svært overraskende og uakseptabelt at man etterpå oppdager at det er så mye penger igjen. Dette avdekker et alvorlig styringsproblem i Forsvarets Overkommando, sier Moe. Han tror at forslaget om å legge ned Forsvarets Overkommando og legge forsvarsledelsen inn som en del av Forsvarsdepartementet, kan føre til bedre styring.

Riksrevisjonen skal nå gå gjennom forklaringene fra forsvarsminister Godal på hvorfor Forsvaret har bedt om 1,1 milliard kroner man ikke hadde bruk for.

Verken Forsvarsdepartementet eller Forsvarets Overkommando kunne fredag kommentere saken.