10 000 demonstrerte mot islam i Tyskland. Dette er flagget de veiver med

Pegida bruker norskliknende flagg i demonstrasjon.

PEGIDA-FLAGG: Mange tilhengere av den islamkritiske organisasjonen bruker et flagg som er forveksling lik det norske. Dette bildet er fra deres demonstrasjon i Dresden mandag kveld.  Photo: BERND SETTNIK/dpa/NTB scanpix
PEGIDA-FLAGG: Mange tilhengere av den islamkritiske organisasjonen bruker et flagg som er forveksling lik det norske. Dette bildet er fra deres demonstrasjon i Dresden mandag kveld. Photo: BERND SETTNIK/dpa/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som av Bild anslås til å være 10 000 mennesker har i kveld møtt opp på en Pegida-marsj i sentrum av byen Dresden i tidligere Øst-Tyskland.

Den islamkritiske gruppa har holdt et titall demonstrasjoner det siste året, og noen av dem har hatt en oppslutning på over 20 000 demonstranter. Motdemonstrasjoner mot den islamkritiske gruppa i Dresden har trukket over det dobbelte.

Under dagens Pegida-demonstrasjon krevde demonstrantene Tysklands statsminister Angela Merkels avgang, og hun ble kalt «Den farligste kvinnen i Europa», skriver NTB.

Det kanskje mest iøynefallende under demonstrasjonene er imidlertid et flagg til forveksling likt det norske.

Nynazist-flagg Formen på flagget er identisk, men det såkalte skandinaviske korset. Fargene er imidlertid litt annerledes, med et svart kors, en gul rand og rød bakgrunn.

Leder for Pegida i Norge, Max Hermansen, sier de ikke er til stede under demonstrasjonen i Norge, men at Pegida i Tyskland bruker det norskliknende flagget som sitt seget.

- Det er et flagg de har valgt. De er opptatt av korset som et kristenkulturelt symbol, men dette er ikke det norske flagget, selv om det likner, sier Hermansen til Dagbladet.

Han sier flagget brukes i Dresden og flere steder i Tyskland, og sier også at en person brukte det under Pegida-demonstrasjonen i Oslo i januar.

I de siste åra er det norske flagget tatt i bruk av tyske nynazister som i likhet med nazistene under krigen føler en sterk beundring for norsk vikingtid.

Trass i gjentatte protester fra den norske ambassaden i Berlin ble det norske flagget brukt av en kjede nynazistiske klesbutikker som tok navn etter norske byer. Flagget var å se i utstillingsvinduene og som kjedens etikett på kleskolleksjonen, skriver NTB.

Flagget som Pegida bruker, ble opprinnelig foreslått som nytt tyske flagg etter annen verdenskrig av advokaten Josef Wirmer.

- Ikke det norske flagget - Forstår du at noen kan reagere på at Pegida bruker et flagg som er til forveksling lik det norske?

- Det må være deres problem. Jeg opplever stadig vekk at folk prøver å spore av debatten med alle mulige slags sidesteg, som for eksempel at Sandra Borch henger på veggen min, i stedet for å ta tak i det virkelige problemet. Jeg forstår godt at de bruker korset i flagget, sier Max Hermansen til Dagbladet.

Det er ventet at 1,5 millioner flyktninger og migranter kommer til Tyskland innen utgangen av året. Hermansen kaller det som skjer i Tyskland for «en muslimsk invasjon.»

- Jeg forstår godt at tyskerne reagerer på det, sier han.

Lederen for Pegida i Tyskland, Tatjana Festerling, sa i sin appell at Merkels flyktningvennlige politikk hadde forvandlet Tyskland til en «gigantisk leir i jungelen». — Merkel er uansvarlig, og hun er nå den farligste kvinnen i Europa, sa Festerling. Hun anklaget også den tyske statsministeren for «med vilje å la være å beskytte Tysklands grenser».

Pegida har møtt stor kritikk for å generalisere og stigmatisere muslimer. Den tyske Pegida-grunnleggeren måtte trekke seg etter gamle Hitler-selfies og Ku Klux Klan-bilder, og meldinger om at han hadde kalt innvandrere «søppel» og «husdyr». Rødt-leder Bjørnar Moxsnes sier gruppa slåss mot det samme vrengebildet av islam som jihadistene kjemper for: At det er Vesten mot muslimene.