10 000 drepte på tre måneder

Rekordhøye sivile dødstall i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til sammen er 10.000 sivile liv gått tapt i Irak de siste tre månedene. Det kommer fram i en ny rapport fra FN, skriver AP.

Æresdrap og tortur

I juli og august ble 6.599 sivile drept, noe som er et rekordhøyt antall. Det er dessuten mye høyere enn estimert, og påpeker den alvorlige situasjonen landet befinner seg i, står det i rapporten. Mange av de drepte ble torturert og det er også en markert økning i antall såkalte æresdrap på kvinner. Antall personer som blir drept av dødsskvadroner øker også i omfang.

Dette reiser nye spørsmål om hvorvidt amerikanske og irakiske styrkers muligheter for å skape fred i Bagdad, som er byen hvor det skjer flest drap. Av de 6.599 som ble drept i juli og august, var 5.106 av de døde fra Bagdad.

En av årsakene til de høye dødstallene er de økte spenningene i landet, og det faktum at det er i ferd med å bli borgerkrig i Irak, skriver AP.

Kan være for lave tall

Rapporten er skrevet av FNs menneskerettskontor i Irak. FN offentliggjør tallene på sivile drepte annenhver måned. I juli ble 3.590 drept. Dette er mer enn 100 drepte per dag. I august ble 3.009 drept. FN henter tallene fra to kilder. Den ene er helseministeriet som får tall fra landets sykehus. Den andre kilden er Medico-Legal instituttet i Bagdad som mottar udentifiserte lik.

Grunnen til at dødstallene er noe lavere i august kan være økte sikkerhetstiltak i Bagdad, selv om angrepene økte i styrke i andre deler av landet.

REKORDHØYE DØDSTALL: Fra en begravelse i Bagdad etter at fire mennesker ble skutt på vei hjem fra en begravelse. Foto: EPA/Scanpix
REKORDHØYE DØDSTALL: Fra en begravelse i Bagdad etter at fire mennesker ble skutt på vei hjem fra en begravelse. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

På tross av at dødstallene er rekordhøye mener FN at de allikevel kan være feilaktig lave. I juli var det ifølge helseministeriet ingen drepte i Anbar, den kaotiske provinsen med byene Ramadi og Fallujah.

Hele rapporten kan leses her.

10 000 drepte på tre måneder