10 000 flykter fra syklonen «Hamish»

Australske myndigheter frykter det verste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Rundt 10 000 mennesker er på flukt, og myndighetene frykter det verste, når den destruktive tropiske syklonen «Hamish» fortsetter ned Australias nord-øst-kyst, skriver News.com.au.

Fem populære turistøyer er evakuert, deriblant verdens største sandøy Fraser Island med 3000 personer.

Syklonen Hamish var i en periode klassifisert som kategori fem, men er nå nedgradert til en fortsatt livsfarlig kategori fire - med vinder på 250 kilometer i timen, ifølge værrapportene.

FLYKTER: Turister og innbyggere i byen Mackay, nord for Brisbane, kjører gjennom flomvannet forårsaket av syklonen "Hamish". Foto: SCANPIX/EPA
FLYKTER: Turister og innbyggere i byen Mackay, nord for Brisbane, kjører gjennom flomvannet forårsaket av syklonen "Hamish". Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Det siste varslet fra myndighetene melder at syklonen beveger seg sørøstover, parallelt med kysten, med en fart på 12 kilometer i timen.

Følg «Hamish» hos Tropical Storm Risk.

De foreløpige prognosene for syklonen spår at øyet ikke vil treffe fastlandet, men fortsette langs kysten. Meteorologer advarer imidlertid om at den er uforutsigbar og kan endre kurs inn mot de tett befolkede områdene - deriblant millionbyen Brisbane.

SKALKET: Bagasjetraller på Mackay flyplass er sikret i påvente av stormen. Foto: SCANPIX/EPA
SKALKET: Bagasjetraller på Mackay flyplass er sikret i påvente av stormen. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Myndighetene sier stormen utgjør «en betydelig trussel» mot turistdestinasjonene på sin sti. Selv om den ikke treffer fastlandskysten så vil den kunne føre til omfattende ødeleggelser i form av stormflo, kraftig vind og regn.

Delstatsminister Anna Bligh i Queensland frykter skadene kan bli like omfattende som den knusende syklonen «Larry». Den traff i 2006 og ødela for over to milliarder norske kroner.

Metereologer sier også at stormen følger en bane som likner på syklonen «Wanda», som gikk sørover langs kysten før den skapte de svært ødeleggende 1974-flommene i Brisbane, skriver News.com.au.

STERK: "Hamish"s vinder er for øyeblikket på 250 kilometer i timen. Foto: SCANPIX/EPA
STERK: "Hamish"s vinder er for øyeblikket på 250 kilometer i timen. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer