10 000 har stemt: blobfisken er verdens styggeste dyr

På andreplass følger en tung papegøyefugl som heller klatrer i trær enn å fly.

STYGGEST: Blobfisken har blitt kåret til verdens styggeste dyr. Fisken består for det meste av gele, og kan bli 30 centimeter lang. Foto: S. Humphreys / Australian Museum
STYGGEST: Blobfisken har blitt kåret til verdens styggeste dyr. Fisken består for det meste av gele, og kan bli 30 centimeter lang. Foto: S. Humphreys / Australian MuseumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psychrolutes Macrius, eller blobfisken, har tidligere blitt kåret til verdens styggeste havdyr. Nå har gelesakapningen med det grinete utseendet steget et hakk i gradene, og har av den britiske organisasjonen Ugly Animal Preservation Society blitt kåret til verdens styggeste dyr.

Resultatet fra kåringen, hvor flere tusener har stemt over nett, ble lagt fram under British Science Festival i Newcastle denne uka.

Blobfisken gikk av med en helt klar seier, med nesten 10 000 av stemmene. Det merkelige dyret lever på mellom 600-1200 meters havdyp utenfor Australia og Tasmania, og kan derfor sjelden ses av mennesker.

Fisken kan bli opptil 30 centimeter lang, og livnærer seg på krabbe og hummer. Blobfisken er imidlertid truet av trålere som overfisker på havdypet. Selv om blobfisken er uspiselig havner den ofte i fiskenettene.

- Egoistisk Kåringen av verdens styggeste dyr er en del av organisasjonens arbeid med å skape engasjement rundt utrydningstruede dyrearter.

- Vår tradisjonelle tilnærming til dyrebevaring er egoistisk. Vi beskytter bare de dyrene vi kan relatere til fordi de er søte, som pandaer, sier Simon Watt, biolog og leder for Ugly Animal Preservation Society, til BBC.

- Jeg har ingenting imot pandaer, men de har sine tilhengere. Disse artene trenger hjelp.

Watt sier forskning på utrydningstruede dyrearter er noe av det tristeste som finnes, men håper at kampanjen kan være med på å skape en litt morsommere debatt om dyrene.

Utrydningstruede I tillegg til å gå av med vinnertittelen får blobfisken æren av å bli organisasjonens nye maskot. Med rett bak den på «styggelista» følger en rekke andre dyr:

• Andreplass: Kakapo er en kritisk utrydningstruet stor papegøye, som også er kjent som uglepapegøye og nattpapegøye. Kakapoen, som er den eneste papegøyefuglen som ikke kan fly, er et klassisk eksempel på evolusjon på en isolert øy, skriver British Sciene Association. Den tunge papegøyen har tilpasset seg et liv på bakken, og er flink til å klatre. Ifølge Wikipedia fantes det i 2009 bare 124 eksemplarer av arten, hvorav bare 55 var hekkende voksne individer. Kakapoen kan bli over 90 år gammel, og det tar 9-11 år fra den blir født til den kan reprodusere seg.

• Tredjeplass: Axolotlen er en slags salamander, men skiller seg fra vanlige salamandere ved at den har gjeller og lever hele livet under vann. Axolotlen har en helt spesiell evne til å gro ut nye kroppsdeler når den mister noen, og er utrydningstruet på grunn av urbaniseringen i Mexico City og forurenset vann. Den spesielle salamanderen er som regel rundt 23 centimeter og kan bli 10-15 år gamle.

• Fjerdeplass: Telmatobius culeus er den største vannfrosken i verden, og lever bare i Titicacasjøen på grensa mellom Peru og Bolivia. Det latinske navnet betyr «akvatisk pung», og frosken har flere folder i huden som gjør den i stand til å puste under vann uten å måtte gå til overflaten for luft.

• Femteplass: Proboscis-apen har fått navnet etter sin spesielle nese som den bruker som et resonanskammer for å kunne lage høyere parringslyder. Nesa kan bli opptil 10 centimeter lang, og jo større nesa er, jo mer attraktiv er apen for potensielle partnere. Apene bor på øya Borneo, og har en rødbrun pels. En voksen hannape kan bli oppimot 76 centimeter og veie oppimot 30 kilo. Hunnene blir opp til 62 centimeter og veier omtrent halvparten så mye som hannene. Proboscis-apene har en diett som består av umoden frukt, noe som gjør at de er kjent for å gi fra seg nokså mye gass.

APENESE: Proboscis-apen havnet på en femteplass i den uoffisielle kåringen av verdens styggeste dyr. Her er apen Victo i Singapore Zoo. Foto: Tim Chong / Reuters
SPESIELL SALAMANDER: Axolotlen er en slags salamander, men skiller seg fra vanlige salamandere ved at den har gjeller og lever hele livet under vann. Axolotlen havnet som nummer tre på liste over stygge dyr. Foto: Dario Lopez-Mills / AP Photo
KAN IKKE FLY: Kakapoen er den eneste papegøyefuglen som ikke kan fly. Den tunge papegøyen har tilpasset seg et liv på bakken, og er flink til å klatre. Foto: New Zealand Department of Conservation / AFP Photo
BLOB, BLOB: Blobfisken fikk over 10 000 stemmer i kåringen av verdens styggeste dyr. Foto: S. Humphreys / Australian Museum
STYGG ELLER SØT?: Proboscis-apen har fått navnet etter sin spesielle nese som den bruker som et resonanskammer for å kunne lage høyere parringslyder. Foto: Itsuo Inouye / AP Photo