10 000 kan være døde etter syklonen

Store områder fremdeles under vann i Bangladesh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den humanitære katastrofen etter syklonen Sidr fortsetter å vokse i Bangladesh, og samtidig frykter hjelpeorganisasjonene at dødstallet kan bli mangedoblet.

- Basert på tidligere erfaring og rapporter fra felten vil jeg anslå at tallet på døde kan være så høyt som 10 000, sier Mohammad Abdur Rob, lederen for Røde Halvmåne i landet til nyhetsbyrået Reuters.

I ettermiddag var 2300 mennesker bekreftet omkommet, mens lokale media rapporterer at tallet er høyere enn 3500. Men det er før redningsmannskapene har nådd mange av de hardest rammede landsbyene, og det er liten tvil om det reelle omfanget er mye større.

Mens likene flyter rundt i innsjøene som er syklonens verk, leter skadde og hjemløse flyktninger etter sine kjære i det herjede området.

Militærskip og helikoptre prøver nå å redde tusenvis av mennesker som trolig er isolert på øyer i Bengalbukta og i andre kystområder. Den enorme redningsoperasjonene som også involverer Verdens matvareprogram skal samtidig sørge for at mat, drikkevann og midlertidig tak over hodet blir faktet ut til katastrofeområdet.

De fleste omkomne ble fanget i smadrede hus som ble vasket avgårde av de massive bølgene, mens andre ble dratt med til sjøs og druknet. 45 år gamle Asad Ali forteller til nyhetsbyrået AP at han og kona mistet sin 5 år gamle datter i syklonen da jenta havnet under restene av familiens ødelagte trehus.

Andre prøver nå å dra tilbake til de ødelagte landsbyene, der mange bygninger og beboernes avlinger er utradert.

- Jeg har ikke hørt fra familien min siden onsdag, siden mobilnettet er nede, forteller Golam Rasul til AP, som i dag var på vei til Bagerhat-distriktet for å finne moren og broren sin.

HASTER MED HJELP: Røde Halvmåne i Bangladesh og Verdens matprogram jobber nå på spreng for å redde de mange hundre tusen overlevende som er rammet av syklonen. Foto: AP
HASTER MED HJELP: Røde Halvmåne i Bangladesh og Verdens matprogram jobber nå på spreng for å redde de mange hundre tusen overlevende som er rammet av syklonen. Foto: AP Vis mer

Uværet er det verste i Bangladesh siden 1991, da nærmere 143 000 mennesker mistet livet.

Storbritannia, Tyskland og EU har bidratt med flere millioner dollar til redningsarbeidet, mens USA har sendt to marinefartøy for å hjelpe til.

10 000 kan være døde etter syklonen
<B>STOR SORG:</B> 8-åringen Torikul er en av de mange tusen døde etter katastrofen.
<B>TILBAKE:</B> En kvinne i Moralganj prøver å lage mat ved det som en gang var ekteparets hjem.