10 000 norske barn i kø: Venstre vil gi flyktninger rett på barnehageplass

Partiet bruker 134 millioner av sitt alternative budsjett på å garantere flyktningebarn barnehageplass. - Barn er barn, sier Venstres Iselin Nybø. 

VIL GI BARNEHAGEPLASS: Iselin Nybø og Venstre bruker 134 millioner av sitt alternative statsbudsjett på at barn i flyktningmottak skal få gå i barnehage, selv om barna på sikt skal ut av landet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL GI BARNEHAGEPLASS: Iselin Nybø og Venstre bruker 134 millioner av sitt alternative statsbudsjett på at barn i flyktningmottak skal få gå i barnehage, selv om barna på sikt skal ut av landet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I sitt alternative statsbudsjett for 2017 setter Venstre til side 134 millioner kroner for å gi alle barn i asylmottak krav på heltidsplass i barnehage.

Partiets alternative budsjett presenteres tirsdag denne uka.

- Unger er unger, uansett hvilken nasjonalitet de har eller hvor de kommer fra. Unger i mottak er ekstra sårbare. Det er bra for dem å komme ut av mottaket og treffe andre barn, selv om de kanskje ikke får være i Norge på lang sikt, sier Iselin Nybø (V) til Dagbladet.

- Ikke barnas feil

Nybø understreker at forslaget skal gjelde alle barn på flyktningmottak, ikke bare dem som trolig får opphold i Norge. I dag står rundt 10 000 norske barn i barnehagekø.

- Poenget er at mange av disse barna faktisk skal være i Norge, men det tar så lang tid for dem å komme ut i barnehager, som vi jo vet er en kjempegod integreringsarena. Der lærer de norsk og møter andre barn.

- Noen vil si det er bortkastet penger å gi krav på barnehageplass til barn som ikke får opphold i Norge?

- Alle barn fortjener en god barndom, og det er jo ikke barnas feil at de blir dratt med til et land hvor de ikke får opphold. Som samfunn har vi ansvar for å sørge for at barn aldri må betale for feilene deres foreldre gjør. Så jeg forstår det argumentet du kommer med - jeg bare er ikke enig. Barn som rømmer og eventuelt får avslag på søknad om opphold i Norge trenger i alle fall en så normal barndom som mulig, svarer Nybø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer