10 000 norske barn i kø: Venstre vil gi flyktninger rett på barnehageplass

Partiet bruker 134 millioner av sitt alternative budsjett på å garantere flyktningebarn barnehageplass. - Barn er barn, sier Venstres Iselin Nybø. 

VIL GI BARNEHAGEPLASS: Iselin Nybø og Venstre bruker 134 millioner av sitt alternative statsbudsjett på at barn i flyktningmottak skal få gå i barnehage, selv om barna på sikt skal ut av landet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL GI BARNEHAGEPLASS: Iselin Nybø og Venstre bruker 134 millioner av sitt alternative statsbudsjett på at barn i flyktningmottak skal få gå i barnehage, selv om barna på sikt skal ut av landet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt alternative statsbudsjett for 2017 setter Venstre til side 134 millioner kroner for å gi alle barn i asylmottak krav på heltidsplass i barnehage.

Partiets alternative budsjett presenteres tirsdag denne uka.

- Unger er unger, uansett hvilken nasjonalitet de har eller hvor de kommer fra. Unger i mottak er ekstra sårbare. Det er bra for dem å komme ut av mottaket og treffe andre barn, selv om de kanskje ikke får være i Norge på lang sikt, sier Iselin Nybø (V) til Dagbladet.

- Ikke barnas feil

Nybø understreker at forslaget skal gjelde alle barn på flyktningmottak, ikke bare dem som trolig får opphold i Norge. I dag står rundt 10 000 norske barn i barnehagekø.

- Poenget er at mange av disse barna faktisk skal være i Norge, men det tar så lang tid for dem å komme ut i barnehager, som vi jo vet er en kjempegod integreringsarena. Der lærer de norsk og møter andre barn.

- Noen vil si det er bortkastet penger å gi krav på barnehageplass til barn som ikke får opphold i Norge?

- Alle barn fortjener en god barndom, og det er jo ikke barnas feil at de blir dratt med til et land hvor de ikke får opphold. Som samfunn har vi ansvar for å sørge for at barn aldri må betale for feilene deres foreldre gjør. Så jeg forstår det argumentet du kommer med - jeg bare er ikke enig. Barn som rømmer og eventuelt får avslag på søknad om opphold i Norge trenger i alle fall en så normal barndom som mulig, svarer Nybø.

- Ikke bortkastet å lære

Når Venstre-ledelsen snart skal sette seg ned med Solberg-regjeringen for å bli enig om et statsbudsjett for 2017 er 134-millioner til barnehageplass for barn i asylmottak blant kravene partiet kommer med. Nybø er ikke sikker på å få gjennomslag, men sier hun håper.

- Står det på vilje eller ressurser hos regjeringen, tror du?

- Kanskje litt begge deler. For å finne ressursene må man ha viljen på plass først, svarer hun.

Nybø ber Høyre og Frp huske på at ingen lærdom er bortkastet. Å bruke penger på barn som skal sendes ut av landet er ikke penger ut av vinduet, sier hun.

- Det er jo aldri bortkastet å lære noe. Om barn lærer seg samhandling med andre barn og den lærdommen brukes i et annet land enn Norge, så er det uansett bare bra.