- 10 000 omkom i én by:

Dødstallene etter syklonen stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dødstallene etter den kraftige syklonen i Burma fryktes å være mye høyere enn først antatt.

I går ble det meldt at 10 000 mennesker trolig var omkommet. I dag melder Thailandske myndigheter at ytterligere 30 000 fortsatt er savnet.

Nå melder statlig fjernsyn om 10 000 omkomne bare i byen Bogalay ifølge AP.

I småbyen Pyinzalu sør i landet skal bare 400 av de rundt 4 000 innbyggerne ha overlevd.

Uoversiktelig

Lørdagens syklon målte en hastighet 241 km/t på det verste. Tak på hus, sykehus og skoler ble flerret av og trær revet over ende av de kraftige tropiske vindene.

Nå er hundretusenvis av mennesker hjemløse og mangler tilgang på rent drikkevann, oppgir FN. Fem av Burmas regioner er erklært som katastrofeområder, blant dem den tidligere hovedstaden Rangoon.

- Vi får inn rapporter om at i enkelte landsbyer har opp mot 95 prosent av husene blitt ødelagt, sa Metthew Cochrane i det internasjonale Røde Kors, i går til AP.

-  10 000 omkom i én by:

Hjelpeorganisasjonene har så langt bare villet anslå antallet døde til «flere tusen», fordi situasjonen er så uoversiktelig.

De nye opplysningene fra myndighetene kan imidlertid tyde på at selv de verste anslagene må oppjusteres.

Laura Bush ut mot junta

USAs førstedame Laura Bush gikk i går ut og anklaget militærjuntaen i Burma for å ha mislyktes i å advare befolkningen i tide om den kraftige syklonen.  

Samtidig ba hun i går militærjuntaen om å akseptere at et amerikansk kriseteam får tilgang til de rammede områdene, skriver NTB.

Juntaen har appellert til verdenssamfunnet for hjelp. De har imidlertid vært skeptiske til å gi utenlandske hjelpeorganisasjoner fritt spillerom, noe som har hemmet redningsarbeidet.

USA har satt av 250.000 dollar til øyeblikkelig nødhjelp.

Men mer nødhjelp vil komme, lovet Laura Bush, samtidig som hun gjorde det klart at det amerikanske kriseteamet først må få tillatelse til å vurdere situasjonen.

KRITISK: Laura Bush anklager militærjuntaen i Burma for å ha gjort for lite.