10 000 promillekjørere tatt i EU-raid

Norge best i klassen, Moldova desidert verst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kontrollen pågikk mellom 12. og 18. desember og var samordnet av TISPOL, en trafikkpolitiorganisasjon underlagt EU.

Over 700 000 bilister i 22 land måtte blåse i alkometer, eller ble på andre måter testet i den ukelange kontrollen, som er den andre i sitt slag.


- Ingen fyllekjører trygg
I Norge sjekket UP i en liknende aksjon i slutten av november over 80 000 bilister, og bare 153 av disse, eller 0,18 prosent, måtte parkere bilen. Til sammenlikning ble i Moldova 9 prosent, eller nesten hver tiende bilist, stoppet.

TISPOL-sjef Roland Aellen er svært fornøyd med aksjonen, og lover å fortsette arbeidet utover i 2006.

- Vi er kanskje ferdig med storaksjonen, men ingen fyllekjører skal føle seg trygg, lover han.

- Må få i gang diskusjon

Målet for prosjektet, som er døpt AD2005, er å få hele Europa til å innse hvilken risiko promillekjøring innebærer. Hvert år dør 40 000 mennesker i trafikkulykker i Europa, og alkohol er i mange tilfeller årsaken.

- Vi må få i gang en diskusjon og en holdningsendring, sier den svenske politiinspektøren Bengt Svensson til telegramtjenesten TT.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Ifølge Svensson er det stor forskjell fra land til land når det gjelder hvor mye man kan drikke før man kjører, og spesielt stor forskjell mellom landenes holdninger og forutsetninger.

PROMILLESJEFEN: TISPOLs leder, Roland Aellen.