10 000 soldater i storoffensiv mot al-Qaida

Amerikanske og britiske styrker skal få stans på volden med «Operation Arrowhead Ripper».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I nok et forsøk på å få stanset voldshandlingene i Irak, har amerikanske og britiske styrker rettet en storoffensiv mot byen Baquba, 50 kilometer nordøst for Bagdad og provinshovedstad i Diyala.

Rundt 10 000 soldater deltar i det som kalles «Operation Arrowhead Ripper». Ifølge nyhetsbyrået AP har amerikanske militære drept minst 22 opprørere.

Men amerikanerne advarer opprørerne mot at de har mer i vente - den militære offensiven har bare så vidt begynt. Andre antyder at amerikanerne bare skyver opprørerne foran seg. Ved tidligere offensiver har opprørerne som regel trukket seg ut før de amerikanske styrkene kommer.

30 000 ekstra soldater

Angrepene mot Baquba startet i løpet av nattetimene, og luftangrep var del av operasjonen, ifølge en pressemelding fra det amerikanske militæret.

Øverstkommanderende for de irakiske styrkene i Diyala, general Abdul-Karim al-Rubaie, opplyser at håndhjern, sverd og strømkabler - angivelig brukt som torturvåpen - ble beslaglagt under raidet.

En høytstående kilde i det amerikanske militæret sier at de amerikanske styrkene nå drar fordel av at 30 000 ekstra soldater er ankommet Irak.

I løpet av de siste månedene har Diyala blitt et hovedområde for opprørere. Ifølge AP har al-Qaida blant annet gjennomført offentlige henrettelser i sentrum av Baquba, og på andre måter innført lov- og ordens regler i ren Taliban-stil.

10 000 soldater i storoffensiv mot al-Qaida

Som del av den nye militæroffensiven, ble det i morgentimene i dag også rettet angrep mot de nordlige og sørlige utkantstrøkene av Bagdad i et forsøk på å presse ut sunniopprørere, al-Qaida-forkjempere og sjiamuslimske militære.

Flyktig fiende

Al-Qaida har vist seg å være en flyktig fiende for amerikanske og irakiske militære, i den forstand at opprørerne ganske enkelt har flyttet sin virksomhet fra Bakuba til Anbar-provinsen, vest i Irak.

«Operation Arrowhead Ripper» følger den samme strategien som sikkerhetsoperasjonen iverksatt i Bagdad i februar: Amerikanske og irakiske styrker går inn og rydder området for ekstremister, for deretter å forsøke å vinne folks tillit i området.

Men suksessen med denne strategien har vist seg å være blandet, skriver BBC.

Resultatet av styrkenes innsats er at opprørerne flytter til et annet sted.

Gårsdagen ble en svært blodig dag i Irak etter en relativ rolig periode. 111 ble drept eller funnet døde. I Bagdad alene ble det funnet 33 lik med synlige spor etter tortur.

I Amara ble 36 drept da irakiske og britiske styrker i går aksjonerte mot antatte våpensmuglere i det hovedsaklig sjiadominerte området sørøst for Bagdad.

SLÅR TIL MOT BAQUBA: Dette bildet fra 8.juni viser soldater på vei opp i 2.etasjen av et bygg på jakt etter opprørere og våpen i Baquba.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer