Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 000 soldater skal ta Falluja

Kamphelikopter innledet storoffensiven før soloppgang i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Når jeg hører bombene faller rundt i nabolaget mitt tenker jeg at jeg kan bli drept hvert øyeblikk nå. Det er verst om natta, da er bombardementet mest intenst. Når en stor bombe lander i nærheten hører man gråt etterpå. Det er en merkelig følelse. Vi er bare menn her, alle kvinner og barn har forlatt byen.

Dette forteller BBCs reporter i Falluja. Mannen oppholder seg sammen med en gruppe menn sentralt i byen. Og han forteller at de kraftigste angrepene på flere måneder nå er satt igang i Falluja.

- Bombingen var så intens at ambulanser ikke kunne rykke ut. Mange må ha mistet livet, sier lege Ahmad Khalil ved sykehuset i Falluja ifølge NTB.

Flere tusen irakere forsvarer byen og nekter å overgi seg.

Forbereder

I flere dager nå har amerikanske og irakiske soldater forberedt seg på storoffensiven mot Falluja, 60 kilometer vest for hovedstaden. Det er her i de sunnimuslimske områdene de militante opprørerne står knallhardt. Og det er disse myndighetene vil få fjernet i håp om at et valg kan gjennomføres etter planen i januar neste år.

I dag før soloppgang angrep amerikanske kampfly i flere runder mot både Falluja og Ramadi. De skal støtte bakkestyrkenes framrykking, en styrke på minst 1000 amerikanske og amerikansktrenede irakiske soldater som presser nå på fra utkantene av Falluja. Det er uklar hvor langt inn i byen de er kommet. Også utenfor Ramadi er antallet amerikanske soldater doblet til 2000.

Ifølge AP slapp helikoptrene flere bomber over byen, blant annet to statellittstyrte bomber. I Falluja ble det hørt minst 20 eksplosjoner, og det meldes om dusinvis av skadde hus. Et medisinlager skal også ha blitt truffet.

image: 10 000 soldater skal ta Falluja

Til sammen skal det samles 10 000 soldater som skal delta i offensiven. I dag skal det lykkes styrkene å ødelegge opprørerstillinger, et antiluftskytsvåpen og et våpenlager.

Øyenvitner beskriver angrepene som de kraftigste på flere måneder. Angrepene var særlig harde mot de østlige delene av byen, og minst fem større eksplosjoner kunne høres. .

Advarte innbyggeren

I går oppfordret amerikanske styrker gjennom høyttalere og løpesedler alle kvinner og barn i Falluja til å forlate byen, skriver NTB. Alle menn under 45 år som forsøker å forlate eller ta seg inn i byen, vil bli arrestert, het det også.

Amerikanske styrker har i flere dager gjennomført bombe- og artilleriangrep mot opprørsstillinger i Falluja. Bombingen er blitt forklart som et forspill til det endelige angrepet som skal knuse den væpnede motstanden i byen.

Uenighet

Iraks statsminister Iyad Allawi støtter offensiven, og sier at «vinduet lukker seg for en fredlig løsning». Iraks president Ghazi al-Yawar har slaktet USAs forsøk på å slå ned opprørerne i Falluja ved hjelp av militærmakt, skriver BBC.

- Koalisjonens håndtering av krisen er feil. Det er som om noen skyter kuler mot hodet til en hest bare fordi det landet en flue der; hesten døde og fluen forsvant, sa al-Yawar torsdag. Han oppfordrer i stedet til dialog slik at ikke enda flere slutter seg til opprørerne.

image: 10 000 soldater skal ta Falluja

Moské-byen

Falluja kaller seg «Byen av moskeer». Her står opprørerne sterkt, mennene, de fleste med langt skjegg, ber fem ganger daglig mens kvinnene sjelden viser seg offentlig. Når de begever seg ute er de dekkket fra topp til tå. Til og med i kebabsjappene er det bønnerom, mens alkohol er forbudt.

500 000 innbyggere bor i byen som nøt godt av Saddams mangeårige ledelse av landet. Herfra rekrutterte han mange av sine agenter og offiserer, alt ifølge nyhetsbyrået AP. BBCs mann skriver at han tror det bare er 100 000 igjen her nå, de fleste har flyktet.

Annan advarer

FNs generalsekretær Kofi Annan på sin side har advaret USA, Storbritannia og Irak mot storangrepet på Falluja. Et angrep kan gjøre valget i januar enda vanskeligere, mener han.

Brevet ble sendt Bush i forrige uke, sier FN-representanter.

- En militæroperasjon er den siste og eneste løsningen for Falluja, sier Salih Kuzaie, talsmann for Forsvarsdepartementet. - Forhandligene mislyktes. Det virker som folk i Falluja hjelper terroristene. Den militære løsningen vil bli slutten på krisen, sier Kuzaie ifølge Washington Post.

UTENFOR FALLUJA:</B> Ameriakanske soldater trener.
HELIKOPTERSTØTTE FRA LUFTA:</B> En amerikansk konvoi med støtte fra lufta.
VED FALLUJA:</B> Amerikansk marinesoldat på trening ved Falluja på torsdag. Det nye angrepet har det ikke kommet
CHARLIE COMPANY:</B> Amerikansk marinesoldat viser fram tatoveringen sin ved basen i Falluja på torsdag.
MANGE HAR DRATT:</B> Denne kvinnen og hennes barn forlot Falluja i slutten av oktober. Amerikanske flygeblad oppfordret i går kvinner og barn om å forlate byen, som også mange menn har flyktet fra.
FALLUJA I DAG: To innbyggere ser på et krater etter nattas bombeslipp. Flere av opprørernes kampposisjoner skal være knust etter angrepet.
IRAKISKE SOLDATER:</B> Bildet viser soldatene i trening ved Falluja i går.
10 000 SOLDATER: Det finnes ingen annen løsning enn militær mot Falluja, melder nå Iraks statsminister.
<B>INN I BYEN:</B> På vei mot Falluja i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media