Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 000 Telenor-kunder kan nå nettovervåkes av hackere

- Dette er skikkelig alvorlig, sier Telenor.

FAKSIMILE: På Norsk Freak Forum ligger alt man trenger for å logge seg inn på 10 000 Telenor-rutere.
FAKSIMILE: På Norsk Freak Forum ligger alt man trenger for å logge seg inn på 10 000 Telenor-rutere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En bruker på Norsk Freak Forum har lagt ut SSID, WPA-nøkkel og GPS-koordinatene til nesten 10 000 av Telenors Zyxel-rutere. Det var Hardware.no som først meldte om saken.

Brukeren Groten skal ha klart å skaffe opplysningene ved å knekke algoritmen som generer nøklene man trenger.

Er du middels datakyndig kan du dermed finne en ruter som er i nærheten av der du befinner deg, og logge deg på.

- Kreativ og lur Telenor bekrefter overfor Dagbladet i ettermiddag at informasjonen som er lagt ut av Norsk Freak Forum-brukeren er korrekte.

- Det er korrekt det som er lagt ut, men antallet er vi foreløpig usikre på. Den som har gjort dette har vært kreativ og lur og fått ned nøkkelen til modemet, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til Dagbladet.

- Med den informasjonen som ligger ute, kan man overvåke nettbruken på disse ruterne?

- Ja, det kan man. Dette er skikkelig alvorlig, derfor kommer vi også til å rette det opp så fort som overhodet mulig. I ytterste konsekvens kan vi ende opp med å skifte ut 10 000 modemer, men vi håper det ikke kommer til det, sier Meling.

- Ikke bra for omdømmet Telenor sier de har løsningen på problemet, og at de i første omgang kommer til å oppgradere softwaren på modemene i løpet av «veldig kort tid».

- Det kan godt hende vi starter allerede i helga. Den informasjonen vi har fra våre folk er at de gjør det umiddelbart.

- Ødelegger dette omdømmet til Telenor?

- Det er aldri bra for omdømmet at slike ting skjer, men det viktigste er å vise kundene at vi agerer så fort som mulig. Det vil alltid være kreative personer som prøver å utnytte alle tekniske systemer. Dette gjelder ikke bare oss, men også våre konkurrenter, sier Meling.

PS! Etter at Dagbladet omtalte saken i ettermiddag og fikk Telenors bekreftelse på at informasjonen stemmer, har Groten mottatt gratulasjoner fra de andre brukerne på forumet for bedriften.

- ALVORLIG: Per A. Meling i Telenor sier sikkerhetsbristen er alvorlig. Foto: Telenor
- ALVORLIG: Per A. Meling i Telenor sier sikkerhetsbristen er alvorlig. Foto: Telenor Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling