Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 år siden Anna Lindh ble brutalt drept i Stockholm

Sverige minnes det verste drapet siden Olof Palme.

MINNES I DAG: Det er flere minnemarkeringer for Anna Lindh i Sverige i dag. Foto: WOLFGANG RATTAY / REUTERS / NTB SCANPIX
MINNES I DAG: Det er flere minnemarkeringer for Anna Lindh i Sverige i dag. Foto: WOLFGANG RATTAY / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minnet av Anna Lindh hedres i dag med kransenedleggelse på graven hennes i Södermalm i Stockholm.

Blant de mange frammøtte var Stefan Löfven og tidigere partilederen i Socialdemokraterna Mona Sahlin.

Minnekonsert og dokumentar I kveld vises en dokumentar om hennes liv og virke på svensk TV, hvor blant annet statsminister Jens Stoltenberg forteller om sitt vennskap til Lindh gjennom et langt politisk liv. Det vil også være en minnekonsert hvor fremtredende artister som Eva Dahlgren og Jonas Gardell deltar.

Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh ble brutalt knivstukket på kjøpesenteret NK i Stockholm 10. september 2003. Dagen etter døde hun på Karolinska Sjukhuset som følge av de omfattende skadene hun var påført av den da 24-årige Mijailo Mijailovic.

Angrep på demokratiet Anna Lindhs død og den brutale måten hun ble drept på, kastet svenskene ut i sjokk og sorg for ti år siden. Drapet på utenriksministeren ga svenskene følelsen av å gjenoppleve drapet på statsminister Olof Palme i 1986. Palme-drapet ble et symbol på at den svenske velferdsstaten ikke var perfekt, og et brudd med en form for uskyld.

Drapet på Anna Lindh ble oppfattet som et angrep på demokratiet både i Sverige og Norge. Det utløste umiddelbart en debatt om hvor fritt svenske og norske politikere kunne ferdes, om behovet for livvakter rundt de folkevalgte.

- Jeg er overbevist om at Anna hadde vært i live i dag hvis hun hadde hatt livvakter, sier Eva Franchell til Atfonbladet.

Hun arbeidet som pressesekretær for Anna Lindh fra 1994 til 2000 og var sammen med Anna Lindh på kjøpesentret NK da hun ble drept.

Anna Lindh var på mange måter Sveriges politiske håp. Den 46 år gamle utenriksministeren var et eksepsjonelt politisk talent, og allerede utpekt til å bli Sveriges statsminister en gang i fremtiden.

Tatt etter to uker Men slik skulle det ikke gå. Nærmest ved en tilfeldighet ble hun oppdaget av den psykisk ustabile Mijailo Mijailovic på varehuset NK, på ettermiddagen den 10. september i 2003. Mijailovic tok kniven han nettopp hadde skaffet seg og stakk Lindh gjentatte ganger i armene og brystet.

- Jeg kommer aldri til å oppleve noe verre enn dette, sa statsminister Göran Persson etter drapet.

To uker etter drapet ble Mijailovic arrestert, og noen måneder sener tilsto han å ha drept Anna Lindh. Han sa at stemmer i hodet hans, deriblant stemmen til Jesus, befalte ham å drepe.

Mijailovic ble funnet skyldig i tingretten og lagmannsretten. Tingretten dømte ham til fengsel på livstid, mens lagmannsretten dømte ham til rettspsykiatrisk forvaring. Mijailovic anket dommen til svensk høyesterett, som opphevet lagmannsrettens dom, og dømte han til fengsel på livstid.

Nå, ti år etter at Mijailo Mijailovic brutalt drepte Anna Lindh, erkjenner den tidligere lederen for svensk høyesterett Johan Munck at dommen kan ha vært feil. Mye tyder på at han ikke burde vært fengslet, men at han burde vært dømt til rettspsykiatrisk forvaring

- Det er mye mulig at dommen i saken er feilaktig, sier Johan Munck til Expressen.se.

Med Anna Lindhs død mistet Sverige en av sine mest anerkjente og profilerte politikere. Hun ble regnet som en naturlig etterfølger til Göran Persson som partileder og statsminister.

ANGREPET PÅ KJØPESENTER:  Den svenske utenriksministeren Anna Lindh ble 10. september 2003 knivstukket på et kjøpesenter i Stockholm sentrum. Lindh døde et døgn senere av skadene hun var påført. 
Foto: STEFAN SØDERSTRØM / EXPRESSEN
ANGREPET PÅ KJØPESENTER: Den svenske utenriksministeren Anna Lindh ble 10. september 2003 knivstukket på et kjøpesenter i Stockholm sentrum. Lindh døde et døgn senere av skadene hun var påført. Foto: STEFAN SØDERSTRØM / EXPRESSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling