10 år yngre eller dø

Ti år minus er slett ikke ekstremt reality-TV. Det er minstekravet for alle kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MEL SMITH (45) jakter på kjærligheten gjennom nettdating. Men straks mennene ser det rynkete ansiktet hennes, er det over og ut. «10 dager – 10 år yngre» er en av de sære TV Norge-seriene der vi møter vanlige mennesker som forvandles. Vi har nylig møtt Marilyn (49) som hang igjen i sin ekstreme 80-tallsfrisyre og yogalærer Veronica (45) som endte opp med hud som ei sviske og ansikt som en 80-åring, stakkar.

ASKEPOTT UNDERHOLDER. For det skal dette britiske tv-konseptet ha, de gjør seg flid med å finne dratte og ufikse kvinner. Her gjelder samme prinsipp som for den gode, gamle «Bli ny»-føljetongen i ukebladet Kvinner og Klær: Jo styggest mulig før – og ganske stygg etterpå også. Alle som ser på tenker: «Så gammel og stygg som hun der er heldigvis ikke jeg».

Som trash-tv-konsept er det merkelig lite ekstremt. Ti år minus gir jo ingen sjokkeffekt. Ti år minus er minstekravet som stilles til alle normale kvinner hver dag. Hvorfor ikke heller 20 år yngre? Eller 40? Det kunne gitt enda morsommere make-over. Men kanskje er poenget at forvandlingen er overkommelig? Det er bare opp til oss. Vi må ta ansvar. Det forteller ukebladene oss – og mange andre – hele tida. Når kommer magasinet der kvinner ikke tar ansvar?

LUKSUSDAMER bedriver kontinuerlig, profesjonell aldersbekjempelse gjennom alle døgnets minutter. Mange prøver å se yngre ut når de er 45 enn 25. Mødre og døtre er til forveksling yngst. Det holder ikke med unge moteklær, kroppen skal også være like ung og fast. Ansvaret er vårt. Ikke la kjøttet skli av skjelettet. Se opp for smilerynker. Også menn og veldig unge jenter er aldersbesatt. Anti-aging-prosessen starter nå tidlig i tjueåra. Rynker fjernes før de kommer. Alle hud- og hårprodukter lover at vi skal se mye yngre ut. Å se så gamle ut som vi faktisk er, er å legge seg ned og dø. Og rekk opp hånda den kvinnen – og mannen – over 40 som benekter at hun/ han blir lykkelig når noen smisker: «Er du sååå gammel. Jeg trodde du var mye yngre».

«SÅ UNG, sier vi og stirrer på Inger Lise Rypdal (59) som reklamerer for anti-rynkebehandling i alle kanaler. Hun har så glatt hud. Sangeren og skuespilleren får kanskje ikke alle rollene hun ønsker, men hun ser yngre ut enn både Guri Schanke og Jan Thomas. Hun gir oss tips (ustanselig) om livsstilen som holder henne ung og sexy. Dama tar ansvar.

En dansk-islandske livsstilsguru har suksess med boka «10 år yngre på 10 uker». Det kalles effektivitet. Thorbjörg Hafsteinsdottir (48) ser, selvsagt, ut som 38 og sier: Hold deg ung med antioksidanter og frie radikaler. Elsk synet av deg selv i bikini. Sunnhetstyrannen bruker pekefingeren og insisterer: «Ta ansvar for din alder og skjønnhet». Men hva med ansvaret for døden? Og hva slags ansvar er det som krever slikt ekstremt fokus på seg selv hele tida som alderskampen faktisk gjør? Å forbli evig ung krever evig selvsentrering. Les kommentarene til ukebladredaktører.

JEG TAR ANSVAR. Og tropper opp på Sats. Hvor lenge må jeg pumpe for å bli 10 minutter yngre? På vei inn til en oppstrammende time, krasjer jeg med Inger Lise Rypdal.