Krigen i Ukraina:

10 års fengsel for
«frivillig overgivelse»

Russlands president Vladimir Putin har skrevet under på en lov som gir opp til 10 års fengsel for russiske soldater som overgir seg frivillig.

NY LOV: Russlands president Vladimir Putin har signert en ny lov. Foto: Sergey Bobylev/TASS Host Photo Agency/Handout
NY LOV: Russlands president Vladimir Putin har signert en ny lov. Foto: Sergey Bobylev/TASS Host Photo Agency/Handout Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder det statlige, russiske nyhetsbyrået RIA.

RIA spesiserer ikke hvilke kriterier som ligger til grunn for frivillig overgivelse.

Ifølge nyhetsbryåret er minstestraffen 3 år i fengsel. Loven åpner imidlertid for at en førstegangsforseelse kan sees bort ifra dersom soldaten sørget for å bli sluppet fri, returerer til sin enhet eller ikke begår annen kriminalitet i løpet av sin tid i fangenskap.

Den siste formuleringen hentyder muligens overgivelse av informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået nyhetsbyrået var det ingen formuleringer om «frivillig overgivelse» i det russiske lovverket tidligere.

Den nye loven kommer samme uken som Putin annonserte «delvis mobilisering» av russiske reservestyrker i krigen mot Ukraina.

Putin annonserte mobiliseringen i en tale onsdag. Etter talen ble flybilletter ut av Russland utsolgt på kort tid.

De siste dagene har trafikken ved grenseovergangene inn til Kasakhstan, Mongolia, Finland og Georgia fra Russland økt kraftig.

Torsdag snakket Dagbladet med russiske «Aleksandr» som hadde rømt landet via grenseovergangen på Storskog i Kirkenes.

- Da jeg først hørte om mobiliseringen trodde jeg at det kom til å bli store demonstrasjoner, og at det kom til å bli endring. De kunngjorde demonstrasjoner i hele landet, fra Vladivostok til Moskva, sa Aleksandr til Dagbladet på Gardermoen.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer