Svartelistet i norsk natur:

10-dobling av pukkellaks

Eksplosjon i elver i Finnmark på to år. Og dårligste fiske av villaks i nyere tid.

UØNSKET OG SVARTELISTET: Pukkellaks tilhører stillehavslaksene og er på listen over arter som ikke ønskes etablert i Norge. Men etablert seg har den gjort - til de grader. Foto: Henrik H. Berntsen / NINA / NTB
UØNSKET OG SVARTELISTET: Pukkellaks tilhører stillehavslaksene og er på listen over arter som ikke ønskes etablert i Norge. Men etablert seg har den gjort - til de grader. Foto: Henrik H. Berntsen / NINA / NTB Vis mer
Publisert

Både forekomsten og fangstmengdene av den svartelistede pukkellaksen har eksplodert i de store elvene i Øst-Finnmark i løpet av de to årene siden 2019.

En 10-dobling, anslår fiskeforvalter Camilla Kvitberg Lehne hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, ifølge iFinnmark.

Tallene er i første rekke basert på telling og nøyaktig fangstsregistrering av pukkellaks i de to store grensevassdragene mellom Finland og Norge - Tana og Neiden.

Der ble det talt 112 000 eksemplarer av den russiskimporterte Stillehav-fisken, som utvandrer i rekordfart til hav og elver i naboland. I år er det fisket opp nøyaktig 83 889 pukkellaks i de to store elvene i Øst-Finnmark.

Basert på fangstutviklingen i 34 andre elver med brøkdelen av den uønskede arten i 2019, anslår fiskeforvalteren i landets nordligste fylke en 10-dobling.

2023 neste

Den neste store testen på spredningen blir i 2023.

INVASJON: Espen Bruer fikk seg et uvanlig syn da han fisket i Sandneselva søndag. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Espen Bruer / Privat Vis mer

Den store utfordringen både fra sentrale miljømyndigheter og fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark i den kommende 2022-sesongen, er å utforske nye fangstmetoder.

Med Statsforvalterens miljø- og fiskeekspertise som vertskap, har mange land på den nordlige halvkule med pukkellaks i elvene vært samlet på NIBIO Svanhovd miljøsenter i Pasvik for å dele erfaringer:

Canada, Færøyene, Storbritannia, Irland, Russland, Skottland, Sverige og Finland.

Her har det norske vertskapet lagd en oppsummering av laksetreffet.

Klimavinner?

Miljø- og fiskeekspertene fra de ni landene, Norge medregnet, peker på noen sannsynlige årsaker til eksplosjonen av laks med pukkel på ryggen:

  • Kraftig formering hos pukkellaksen som ble registrert i mange elver for første gang i forrige gytesesong i 2019.
  • Større vandring enn beregnet av pukkellaks med base i Russland.
  • Lengre gytesesong enn mange fagfolk var klar over før 2019-sesongen. Lengre gyteperiode kan kan ha forstyrret gytingen til «urfisken» villaks.
  • Pukkellaksen kan være en klimavinner. Enklere å dra på langtur i varmere havstrømmer og mildere elvevann.

Dør etter gyting

To sentrale problemstillinger rundt pukkellaks:

1. Hvorfor bare store fangster og store mengder i elvene annethvert år?

- Pukkellaks lever i to år, hunnar som hanner. Det første året lever og vokser den ute i havet. Det andre året går den opp i elvene for å gyte/formere seg. Så dør den i elvene etter gyting.

2. Hvorfor er pukkellaks uønsket/svartelistet i norske elver?

- Fare for at den kan fortrenge norsk villaks. Og smittefare/forurensing i friskt vann. Den kan ligge død og råtne i store klynger.

- Dårligste laksefiske i nyere tid

Det foregår en negativ utvikling i norske elver, mener Norske Lakseelver.

Organisasjonen med 108 lakseelver mener årets tradisjonelle laksefiske kan ha vært det dårligste i nyere tid.

I år ble det tatt opp 85 900 laks i sammenlignet med 133 000 for noen år siden.

STJØRDALSELVA: Sebastian Hauge Andersen fikk oppfylt guttedrømmen etter at han fikk en kjempestor laks på kroken 22. august. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Privat. Vis mer

- Det er en negativ utvikling som viser at vi må bruke hardere lut i kampen for å beskytte villaksen, sier generalsekretær Torfinn Evensen til Bondebladet.

For første gang er det fanget flere pukkellaks enn atlantisk laks i norske elver i løpet av en fiskesommer. I noen deler av landet tørket fiskesesongen helt bort, skriver NTB.

Norge har om lag en tredel av de gjenlevende bestandene av atlantisk laks, og dermed et spesielt ansvar for arten.

Regjeringen Solberg la i høst fram en handlingsplan for villaksen, som det nye Stortinget og regjeringen Støre skal følge opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer