Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinter-OL 2018

10 mil unna dette spøkelsesanlegget skal de norske vinterstjernene kjempe om OL-gull

Nær grensen til Nord-Korea står ruinene etter Sør-Koreas eldste skianlegg som om folk dro derfra i et hastverk.

SKIUTLEIE: Ski står igjen fra de siste besøkende ved skianlegget i Goseong i Sør-Korea. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix
SKIUTLEIE: Ski står igjen fra de siste besøkende ved skianlegget i Goseong i Sør-Korea. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en spøkelsesaktig fjellside i Sør-Korea står stolheisene stille i lufta som gravsteiner etter det som en gang var en pulserende ferie og alpinlandsby.

Inngangen til stedets nattklubb lyser ikke lenger. Kopper og glass står urørt i hyllene til de forlatte restaurantene. I skiutleien samles støv på hauger av slalåmsko. Skiene er satt opp utenfor skiutleien som om alle har dratt herfra i et hastverk.

SNØDEKT GOSEONG: Tiden har flydd siden Goseong var et populært skianlegg. Bildet på veggen viser stedet snødekt. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix
SNØDEKT GOSEONG: Tiden har flydd siden Goseong var et populært skianlegg. Bildet på veggen viser stedet snødekt. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix Vis mer

En stol, en kost og en kleshenger står i hovedhallen i det øde feriestedet. En plakat av det snødekte fylket Goseong henger på en vegg.

Grell kontrast

Ifølge The Guardian ble alpinlandsbyen brukt til skiferier siden begynnelsen av det 20. århundret, fra tida da Japan var koloniherre over Korea. Fram til dørene ble stengt i 2006 var skianlegget Sør-Koreas eldste.

Det gamle skianlegget står i grell kontrast til Sør-Koreas nye sportsanlegg i OL-byen Pyeongchang, som nå i februar venter store idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Marit Bjørgen og ellers store idrettsfolk fra hele verden.

STILLE: De tomme skiheisene har stoppet opp i fjellsida. Det er ingen som kjører med dem lenger. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix
STILLE: De tomme skiheisene har stoppet opp i fjellsida. Det er ingen som kjører med dem lenger. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix Vis mer

Reuters fotograf Kim Hong-Ji har besøkt det forlatte stedet Goseong, som ligger nære grensen til Nord-Korea, kun ti mil unna den kommende OL-festen.

Ifølge Reuters skyldes nedgangen til skistedet skisportens synkende popularitet. Et fenomen som har fortsatt siden stedet ble nedlagt.

Ifølge tall fra Ski Resort Business Association of Korea har antall koreanere som står på ski sunket siden 2012. Da fikk 6.8 millioner Sør-Koreanere på seg skiene i vintersesongen. I 2016-2017-sesongen fant 4.8 millioner Sør-Koreanere fram til skiløypene.

SVØMMEHALL: Også svømmehallen er forlatt. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix
SVØMMEHALL: Også svømmehallen er forlatt. Foto: Kim Hong-Ji /Scanpix Vis mer

Usikkerhet om OL-anlegg

Om landet klarer å ivareta de 14 arenaene etter vinter-OL i Pyeongchang er en pågående diskusjon.

- Vi ønsker at fasilitetene skal bli ivaretatt av staten, har Choi Moon-soon, guvernør i Gangwon Provincen, som er vert under OL-lekene, uttalt.

Det har vært mye usikkerhet knyttet til OL og konfliktene på Koreahalvøya. Flere nasjoner har uttrykt at den spente, politiske situasjonen i området kan få konsekvenser for OL-deltakelsen dersom krigsretorikken mellom sør- og nordkoreanske ledere fortsatte å eskalere.

I begynnelsen av januar kom det imidlertid på plass en midlertidig forsoning mellom Nord- og Sør-Korea. Det ble også kjent at Nord-Korea sender en delegasjon til vinter-OL i Sør-Korea.

STØV: Alpinstøvlene hos skiutleien ble brukt av mange. Nå samler de bare støv. Foto: Kim Hong-Ji/Scanpix
STØV: Alpinstøvlene hos skiutleien ble brukt av mange. Nå samler de bare støv. Foto: Kim Hong-Ji/Scanpix Vis mer

Ifølge BBC vil Nord-Korea sende en delegasjon til vinter-OL som inkluderer både utøvere og supportere. Sør-Korea har også foreslått familiegjenforeninger i løpet av lekene, i tillegg til å invitere til at utøvere fra begge land kunne marsjere sammen under åpningsseremonien. Sist gang det skjedde var for over ti år siden, under vinter-OL i 2006.

SKIHEIS: Skiheis-stasjonen er ikke lenger betjent. Foto: Kim Hong-Ji/Scanpix
SKIHEIS: Skiheis-stasjonen er ikke lenger betjent. Foto: Kim Hong-Ji/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!