Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 milliarder til Libanon

Saudi Arabia ønsker å forhindre at konfliktene sprer seg i regionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kong Abdullah av Saudi Arabia lovet i dag over 3,1 milliarder kroner, eller 500 millioner dollar, til gjenoppbygging av det krigsherjede Libanon. Over 6,1 milliarder kroner, eller 1 milliard dollar, gis til Libanons sentralbank for å støtte landets økonomi. 

 Han lovet også 1,5 milliarder kroner, eller 250 millioner dollar, til palestinerne, melder nyhetsbyrået Reuters.

Løftene om økonomisk støtte kom i forbindelse med at Kong Abdullah hadde samtaler med Egypts president, Hosni Mubarak, i Riyadh. De diskuterte konflikten i Libanon som en forberedelse på Libanon-konferansen som holdes i Roma i morgen.

Han benyttet samtidig anledning til å kritisere Israels krigføring i regionen. - Hvis fredsalternativet faller på grunn av Israels arroganse, vil det ikke bli noen andre alternativer enn krig i regionen, sa han på Saudi Arabisk tv.

Kostbare ødeleggelser

Eksperter har anslått at ødeleggelsene på Libanons økonomi som følge av Israels bombing av landet kommer på rundt 12,2 milliarder kroner, eller to milliarder dollar. Dette som følge av at investorer og turister flykter.

Ekspertene tror også at regjeringen vil tape 3, 7 milliarder kroner, eller 600 millioner dollar, i inntjening, melder BBC.Saudi Arabia har vært en viktig støttespiller for Libanon helt siden borgerkrigen som endte i 1990 med en fredsavtale undertegnet i den Saudi-arabiske byen Taif.

Egeland bønnhørt

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Saudi Arabias løfter om økonomisk hjelp til Libanon kommer etter at FN i går ba verden om å gi 942 millioner kroner, eller 150 millioner dollar i humanitær nødhjelp til Libanon.

FNs nødhjelps-koordinator, Jan Egeland, sa at pengene var nødvendige for å gi mat og husly til i overkant av 800 000 sivile libanesere.Norge har allerede sent av gårde 200 millioner kroner i nødhjelp til Palestina og Libanon. USA har annonsert at de kommer til å gi 188 millioner kroner, eller 30 millioner dollar, i nødhjelp. EU har allerede bevilget 79 millioner kroner eller 12,6 millioner dollar i nødhjelp til Libanon, skriver AP.

Klandrer Hizbollah

Saudi Arabia og Egypt har krevd en stopper på Israels offensiv i Libanon, men de har også klandret Hizbollah for å ha startet hele konflikten.

Denne kritikken av Hizbollah har skapt raseri-bølger i den arabiske verden.