10 millioner har sett mormoner-guttas hjertevarme øyeblikk

- Jeg elsker deg over alt på jord. Vil du gifte deg med meg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dustin Reeser var på det lokale byggvarehuset i Utah og trodde han bare skulle hjelpe en romkamerat med å kjøpe inn noen byggematerialer, da han plutselig ble ført opp på en plattform og så venner og kjente som begynte å danse til Betty Whos «Somebody Loves You».

Det syntes Dustin Reeser - naturligvis - var litt rart. Spesielt siden han tror at det hele er en feiring av at han var ferdig på universitetet.

- Det kommer stadig nye folk og blir med i dansen og de er fra alle de forskjellige stedene jeg har bodd i livet mitt. Å se dem alle på et sted var ganske latterlig, forteller Dustin Reeser.

Men det var ingen feiring av Dustins universitetseksamen. Mot slutten av sangen kommer nemlig kjæresten Spencer Stout fram med et skilt der det står «If I am good to you ... Won't you be good to me», før han går ned på kne:

- Jeg elsker deg over alt på jord og vil bli beæret hvis du vil være med min side resten av livet. Vil du gifte deg med meg?

Dustin sier selvsagt «ja», og de to gutta gir hverandre en skikkelig bamseklem til applaus fra venner og familie.

Videoen av det uvanlige frieriet inne på byggvarehuset i Utah har siden den ble lagt ut tidligere i høst blitt sett over 10 millioner ganger på YouTube, og de to kjærestene har vært intervjuet i flere amerikanske medier.

Gifter seg i California Men alt er ikke bare enkelt når man er to menn som skal gifte seg i den mormonerdominerte staten Utah. Selv om homoekteskap er likestilt på føderalt nivå i USA, er det ikke mulig for Spencer og Dustin å gifte seg i hjemstaten.

- Dustin og jeg har vært kjærester i to år og dessverre får vi ikke giftet oss i Utah, skriver Spencer Stout i en epost til Dagbladet.

Utah forbød likekjønnet ekteskap i 2004, og dermed må de nyforlovede på tur for å oppfylle drømmen om ekteskap.

- Vi planlegger å gifte oss i California neste sommer. Når vi kommer hjem til Utah vil vi da få fordelene ekteskap gir i lovverket, selv om ikke Utah vil anerkjenne ekteskapet.

- Ekteskap er veldig viktig for oss, det handler om å forplikte seg til hverandre og være en del av samfunnet rundt oss. Vi håper at Utah om noen år vil endre lovene sine og anerkjenne ekteskapet vårt, og at det ikke lenger vil bli sett på som noe problem, skriver Spencer Stout.

Mormonerfamilien stilte opp Det er ikke bare i hjemstaten at Spencer Stout og Dustin Reeser opplever motstand. Spencer Stout vokste opp i en familie der alle var mormonere og i et intervju med lokalavisa KSL forteller Spencers søster hvordan hun reagerte da han kom ut av skapet.

- Jeg spurte Gud hvordan han kunne gjøre dette mot broren min. Hva ville skje med familien når Spencer tok valg som brøt med det vi mener er godt og riktig? tenkte jeg, forteller Amanda Stout i intervjuet.

Da Spencer fridde til Dustin Reeser var imidlertid hele familien der som støtte.

- En av utfordringene vi hadde med å delta i videoen var at det kan virke som vi støtter likekjønnet ekteskap. Men da vi snakket om det var alle enige om at vi ville delta for å støtte Spencer og fordi vi er glad i ham. Vi er glad for at han er lykkelig og ønsker å støtte ham og vise ham at uansett vil vi alltid være glad i ham, sier søsteren Amanda.