10 økonomer ber Norge vurdere oljekutt for å redde klimaet

- I beste fall en usikker og teoretisk betraktning, svarer Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

OLJEKUTT FOR KLIMA: Debatten har lenge rast om det vil ha noen klimaeffekt dersom Norge reduserer oljeutvinningen. Nå har en ny artikkel, signert ti økonomer, satt fyr på debatten igjen. Bildet viser plattformen Oseberg Øst. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
OLJEKUTT FOR KLIMA: Debatten har lenge rast om det vil ha noen klimaeffekt dersom Norge reduserer oljeutvinningen. Nå har en ny artikkel, signert ti økonomer, satt fyr på debatten igjen. Bildet viser plattformen Oseberg Øst. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ti norske økonomer, blant dem fem professorer ved Universitetet i Oslo og to seniorforskere i Statistisk sentralbyrå, publiserte nylig en artikkel i Samfunnsøkonomen.

Der de angriper de et sentralt argument i diskusjonen om norsk oljeproduksjon og klima:

Å kutte i oljeutvinningen i Norge vil ikke begrense global oppvarming, fordi andre land vil øke sin produksjon med tilsvarende mengde.

Økonomenes hovedkonklusjon er at dette ikke stemmer.

Klassekampen skrev om artikkelen på torsdag, og den er nå publisert i sin helhet hos nettstedet Energi og Klima.

- Oljekutt gir klimakutt

- Det er fortsatt for lite forskning på dette, men tallet er ikke én til én. Hvis vi reduserer med 100 tonn, blir ikke 100 tonn erstattet, sier Bård Harstad.

Harstad er professor ved Universitetet i Oslo, og regnes som en av verdens fremste økonomer på miljø- og ressursøkonomi.

Helt forenklet, forklarer Harstad, vil andre land øke sin produksjon, bare dersom vårt oljekutt gir en høyere oljepris. Men med høyere pris, vil forbruket gå ned.

I motsatt tilfelle: Dersom vårt kutt ikke påvirker oljeprisen, vil ikke andre land begynne å produsere mer olje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer