10 øre mindre for bensinen

Bensin blir billigere. Fra i dag skal du betale 10 øre mindre per liter. Setter ikke bensinstasjonen ned prisen, putter noen mer penger i egne lommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil og Shell er først ute med å senke bensinprisene. Fra i dag er prisene landet rundt satt ned med ti øre literen. Det er ikke gavmildhet som gjør at pumpeprisen går ned. Engrosmarkedet for bensin i Rotterdam styrer prisene. Nå er den satt ned - og da skal du betale mindre. I Sverige er prisene satt ned med 10 øre literen, og i Danmark har flere selskaper senket prisene med 13 øre.

Pristopp

Lavere norske priser til tross - vi betaler mer enn de fleste for bensin. Ny veiledende pumpepris på 95 oktan blyfri er nå kr 9,44 per liter. Det er 80 øre mer enn for et år siden. Staten er den store vinneren når du tanker bilen. De tar kr 6,96 per liter i avgifter og skatter av hver liter. Dagens prisreduksjon er den første siden februar. Året startet med en pumpepris på kr 8,66. Med den nye på kr 9,44 betyr det en prisøkning på 9 prosent på 9 måneder.

- Det store titusenkronersspørsmålet er om vi nå har vært igjennom bensinpristoppen, sier informasjonssjef Per Wangen i Statoil til Dagbladet.

Den som kunne forutsi prisutviklingen på råbensin, vil ikke bare motta ti tusen kroner - men en million. Det er ikke mulig å mene noe om hvordan prisene vil utvikle seg. Det avhenger av tilbud og etterspørsel, og vi i Norge har knapt noen påvirkning, sier Wangen.

Kommer etter

Bensinselskapene pleier alltid å øke og senke prisene på bensin samtidig. Når Statoil og Shell gjør det, kommer trolig de andre etter. Bensin handler bare om pris. Det er ingen forskjell på kvaliteten, og konkurrenter henter ofte bensinen på det samme tankanlegget. Det eneste som skiller er varemerke.

- Vi snakker bensinpris hver dag, sier Erik Bagle i Esso til Dagbladet. Kanskje senker vi i dag - eller i morgen.

Direktør Erik Birkeland i Norsk Petroleumsinstitutt opplyser til Dagbladet at salget av bensinprodukter i år stort sett ligger på samme nivå som i fjor.