Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 punkter mot narko

Deler av norsk narkotikapolitikk kan bli lagt om av Stortinget i dag. Arbeiderpartiet foreslår en ti-punkts handlingsplan med blant annet tilbud om metadonbehandling over hele landet og utredning av såkalte sprøyterom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handlingsplanen vil trolig få Fremskrittspartiets støtte og kan dermed bli vedtatt.

Det er i forbindelse med en interpellasjon fra John Alvheim (Frp) til sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa om overdosedødsfall at Arbeiderpartiet i dag fremmer forslag med ti pålegg om narkotikaomsorgen til sentrumsregjeringen.
Handlingsplanen innebærer en annen holdning til skadereduserende tiltak enn hva Arbeiderpartiet tidligere har stått for. Da Thorbjørn Jaglands regjering for to år siden la fram sin narkotikamelding, var holdningen til metadonbehandling restriktiv. Sprøyterom var ikke nevnt, til tross for at tiltaket var godt kjent i fagmiljøene. Sprøyterom er et sted der narkomane kan sette sprøytene sin i fred, men under tilsyn av helsepersonell.

Åpent sinn

- Fagmiljøet er splittet både i synet på utbredt metadonbehandling og på såkalte sprøyterom?

- Vi har forholdt oss til hva folk som arbeider nært opp til misbrukerne mener, sier Gunhild Øyangen, nestleder i Stortingets sosialkomité, og fortsetter:

- Vi må våge å ta debatten om sprøyterom, og jeg går inn i den med et åpent sinn. Med det store antallet dødsfall kan vi ikke overse dette forslaget. Det er ingenting som tilsier at sprøyterom skal virke tillokkende og nyrekrutterende. Snarere tvert imot.

Justere kursen

Aps sosialpolitikere og ledelsen i partiets stortingsgruppe har bestemt seg for å justere kursen ved å satse mer offensivt på tiltak som letter de narkomanes livssituasjon.

- Når det i fjor var 134 overdosedødsfall og det er sju tilfeller av overdose hver dag i Oslo, må vi finne løsninger som bygger på den nye virkeligheten, mener Gunhild Øyangen. Det er nestlederen i sosialkomiteen som formelt fremmer forslaget med ti pålegg til sentrumsregjeringen.

Nye måter

- Vi har fått klare signaler fra fagmiljøene om at det er for lite handlekraft i det Sosialdepartementet driver med, og at de ikke har tatt den nye virkeligheten innover seg. I motsetning til i en del andre land har det her vært stor nyrekruttering til harde stoffmiljøer.

Og problemet er ikke lenger konsentrert til de store byene, men er blitt et problem også i Distrikts-Norge. Derfor må vi finne nye måter å møte narkotikaproblemet på. Å gi medikamentet Subutex til de mange tunge misbrukere som venter på metadonassistert behandling er ett slikt tiltak. Frankrike har gode erfaringer med Subutex, påpeker Øyangen.

Frp enig

Dermed kommer sosialpolitiske tiltak som Stortinget tidligere har gått imot, til å kunne bli vedtatt.
John Alvheim etterlyser i sin interpellasjon i dag konkrete tiltak for å møte de mange overdosedødsfallene og den dårlige helsetilstanden blant sprøytenarkomane. Han har tidligere gått inn for flere forslagene i Arbeiderpartiets handlingsplan, og sammen har de to partiene flertall på Stortinget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media