10 råd om Telenor-aksjen

Er du i ferd med å la deg lokke til å kjøpe aksjer i Telenor? Da bør du også ha råd til å tape pengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidenes aksjekampanje i Norge er i gang. Telenor-ledelsen smiler bredt fra kyst til kyst og gjør alt som står i deres makt for å skape aksjeinvestorer av det norske folk.

Mange uerfarne småsparere vil trolig la seg lokke. Er du en av dem, bør du vite hva du går til.

Dagbladets 10-punkts-guide kan være en nyttig forberedelse:

Hva koster aksjene?

Det er det markedet som avgjør. Telenor regner med at prisen havner et sted mellom 50 og 68 kroner per stykk. Som småsparer får du ikke lov til å sette et tak på hvilken pris du er villig til å betale. Den luksusen er forbeholdt de store investorene.

Hvor mye må jeg kjøpe for?

Minimum 5000 kroner.

Kan aksjene synke i verdi?

Ja. For eksempel opplevde aksjonærene i svenske Telia at kursen sank 40 prosent rett etter børsnotering. Også Telenor-aksjonærer bør være forberedt på kursfall.

Hva betyr uroen på verdens børser for kursen?

Kursen på tele- og it-aksjer har falt kraftig i flere måneder. Det er tydelig at aktørene i markedet er usikre på hvordan og hvor høyt slike aksjer bør prises. Dette gjør det også vanskeligere å si om Telenor er et godt kjøp eller ikke - risikoen som er knyttet til aksjen er uansett betydelig.

Men aksjene selges jo med rabatt?

Ja, det er riktig. Som småsparer (max 25000 kroner) får du to kroner i rabatt på hver aksje du kjøper. Det tilsvarer 3,5 til 4 prosent og gjør aksjen en smule mer fristende. I tillegg får du for hver tiende aksje en gratisaksje, men bare dersom du beholder aksjene i minst ett år.

Så hvis jeg tenker langsiktig, så bør jeg kjøpe?

Det øker i hvert fall muligheten for gevinst. Men garantier kan ingen gi. Å ha alle sparepengene i en aksje er dessuten forbundet med stor usikkerhet. Spre pengene dine, for eksempel ved å kjøpe andeler i brede aksjefond. De er mindre følsomme for svingninger enn enkeltbransjer og enkeltselskaper.

Hvis jeg likevel har lyst til å satse på Telenor?

Hvis du ikke er redd for å miste nattesøvnen eller deler av sparepengene, kan du bestille Telenor-aksjer fra og med i dag. Du bør likevel uansett vente til tilbudsperioden nærmer seg slutten.

Hvorfor det?

Aksjesalget varer fra 17. til 30. november. Uansett når du kjøper i løpet av denne perioden, vil du få samme pris. For å få mest mulig informasjon lønner det seg derfor å vente så lenge som mulig. Det kan jo dukke opp opplysninger som får deg til å ombestemme deg.

Hvordan kjøper jeg aksjer?

Enklest gjør du det på Internett (www.telenoraksjen.no). Du kan også fylle ut nødvendige papirer i banker, på postkontorer eller hos andre verdipapirforetak.

Hvor kan jeg få flere opplysninger?

På internettadressen ovenfor finner du fyldig informasjon. Du kan også ringe Telenors informasjonstelefon: 80080180.