Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 spørsmål og svar om ulykken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1 Hvor lenge kan mannskapet på «Kursk» overleve?

- Russiske ubåtveteraner sa til media i Murmansk i går at mannskapet under normale forhold kan klare seg i 120 dager uten hjelp utenfra. Men etter en kollisjon eller en eksplosjon ombord, vil denne tida bli dramatisk redusert.

2 Hva er avgjørende for å berge livet til besetningen?

- Beholdningen av luft, innholdet av karbondioksyd og trykket i ubåten er vesentlig. Etter en slik ulykke blir aktiviteten i fartøyet redusert til det absolutt nødvendigste. Oksygen blir dosert, mat og drikke rasjonert, og temperaturen redusert til like over nullpunktet.

3 Hvor store er sjansene for at mannskapet kan bli reddet?

- Sjansene er små for at det blir en lykkelig slutt på dramaet. Russiske offiserer som har tjenestegjort på atomubåter mener ubåten må være alvorlig skadet siden den ikke er i stand til å ta seg opp til overflaten.

4 Hvordan er situasjoneni ubåten nå?

- Det fortelles at båten har problemer med strømforsyningen og rensingen av luft. Det kan tyde på at innholdet av karbondioksid stiger. Det er en dødsfelle for mennesker, resultatet blir kvelning.

5 Kan radioaktivitet lekke ut og skade livet i havet?

- Ifølge Statens strålevern er det ikke registrert radioaktive utslipp i sjøen. Havstrømmene i dette området går østover mot områdene hvor den viktigste fiskearten i Barentshavet, torsk, yngler. Her skal årsklasser torsk vokse opp og sikre inntekten for fiskerinæringen i flere land.

6 Kan norske fiskere bli skadelidende?

- Radioaktive utslipp vil bli uttynnet i enorme mengder vann. De faktiske skadene behøver ikke bli så store. Men den psykologiske virkningen kan bli enorm. Norsk fisk eksporteres over hele verden, til kunder som er ekstremt på vakt mot forurensning. Hvis det spres et inntrykk av at norsk fisk har vært utsatt for radioaktiv stråling, kan markedene falle sammen over natta.

7 Blir norske myndigheter varslet automatisk dersom det skjer en radioaktiv lekkasje?

- Norge og Russland utveksler løpende informasjoner om atomsikkerhet, men denne avtalen gjelder bare sivil virksomhet. Nordflåten har i alle år tviholdt på hemmelighold rundt så vel lagring av radioaktivt avfall som drift av atomreaktorer.

8 Har folk i Finnmark grunn til å frykte radioaktiv luftstråling?

- Det er foreløpig ikke registrert noen stråling på vei mot Norge. Målingene er gjort ved Statens stråleverns stasjoner i Sør-Varanger. Heller ikke de nordiske målenettverkene har påvist stråling. Det er opprettet et kriseutvalg som følger situasjonen i havområdene utenfor Nord-Norge fra time til time. Det norske forskningsfartøyet Marjata tar vannprøver i internasjonalt og norsk farvann, og befinner seg like i nærheten av den havarerte ubåten.

9 Hvordan sank «Kursk»?

- Det er foreløpig et mysterium, spekulasjonene er mange. Russiske militære kilder hevdet i går at Kursk sank etter en kraftig kollisjon, muligens etter et sammenstøt med en ubåt fra en fremmed makt. Ubåten deltok i en russisk militørøvelse, det er ikke uvanlig at NATO-ubåter følger slike øvelser på nært hold.

10 Hvorfor takker russerne nei til all form for hjelp?

- Russerne ønsker å ordne opp i dette selv og vil ikke ha innblanding. Ubåten gikk ned like ved deres egne marinebaser på Kola, Russland har eget redningsutstyr i området og vil benytte seg av dette. Dessuten spiller prestisjen en betydelig rolle. Det ville være et nederlag for en stolt russisk marine å motta hjelp fra blant andre amerikanerne. Russerne mener de selv kan heve ubåten fra 150 meters dyp.

Kilder: Kontakter i Russland, Statens strålevern, Forsvaret.

[email protected]