10 stikk hver dag

Nadia var fem år da kroppen hennes sluttet å lage nok insulin. Nå er hun seks og må holde ut 10- 12 stikk hver dag for å holde diabetes-sykdommen i sjakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene Gunn Helene Arsky og Juha Rossi mener jenta deres var syk en god stund før sykdommen ble oppdaget.

- Bronkitten hun ikke ble kvitt i fjor sommer utløste nok den latente diabetesen, men Nadia hadde vært slapp og uopplagt lenge før det. Hun gikk ned i vekt til tross for gode, fete milkshaker og cola. Hun begynte å tisse på seg om natta og var tørst så å si hele tida, forklarer mammaen til den lille, lysluggede jenta.

Planlegging

Legen beroliget de bekymrede foreldrene og sa at bronkitt kunne ta tid.

- Huden hennes ble tørr, myggstikkene grodde ikke lenger, forteller mamma Gunn Helene Arsky. Hun er utdannet ernæringsfysiolog og er ekspert på kosthold. Det kommer godt med nå. Nadias måltider og aktiviteter må nemlig planlegges nøye.

- På sykehuset fikk Nadia sin første insulinsprøyte og vi en ny jente. Insulinet gjorde henne godt, smiler pappa Juha Rossi.

Det er mye som må læres når et barn får diabetes.

- Vi fikk raskt oppleve hva som skjer når blodsukkeret blir for lavt. Hun ble fjern, glassaktig i blikket, fikk kramper og ble stiv i kroppen. Vi smurte honning i munnen hennes som vi hadde lært, satte nødsprøyta med glukagon og ringte legevakta omgående. Med fulle sirener bar det til sykehuset.

Faste rutiner

Dagene til Nadia dreier seg om faste rutiner. Hver natt står pappa Juha opp for å måle datterens blodsukker.

Klokka er blitt 16.30 og det er tid for å måle blodsukker igjen. Uten et kny rekker Nadia ringfingeren fram. Målingen viser et lavt blodsukker på 3.3. Mor finner fram druesukkertabletter og en halv bolle. Det gjelder å få blodsukkeret opp igjen.