Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 000 barn i dødsfare

UNICEF frykter at mer enn 100 000 afghanske barn vil dø i løpet av få uker. Utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzsen i Norges Røde Kors bekrefter faren, selv om Røde Kors får inntil 40 lastebiler med mat, medisiner, tepper og varme klær inn hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UNICEF-sjefen Thomas McDermott i Iran har sendt ut varsku etter at en UNICEF-rapport viser skrekktallet på 100 000 barn som nå er i ferd med å dø av mangel på mat, medisiner og varme klær.

Det er særlig medisiner som hindrer spredning av epidemier som nå må inn i Afghanistan før vinteren gjør veiene helt uframkommelige. Og den iskalde vinteren er på full frammarsj.

Epidemier

- Vi må få fram hjelpesendingene i løpet av få uker for å redde de mest utsatte. Det er også viktig at hjelpen kommer fort fram slik at noen av barna kan bli friske nok til å gå på skole og bidra til normaliseringen av det sosiale livet i Afghanistan, sier McDermott til Associated Press. Han er UNICEFs regionale leder for krisehjelpa som sendes fra Iran.

Ifølge AP har epidemier de siste ukene tatt livet av hundrevis av barn i flyktningleirer nær den iranske grensa. Det er to millioner afghanske flyktninger i Iran.

Frykter røvere

UNICEFs kontorer i Kabul og Mazar-i-Sharif er gjenåpnet og internasjonale hjelpemannskaper er på vei tilbake til Herat. I Kandahar og Jalalabad er UNICEF-kontorene lukket.

Problemet den siste tida har vært at sjåfører har vært motvillige til å kjøre lastebiler inn i områder hvor talibansoldater er på retrett, hvor det er isete veier og hvor røverbander herjer fritt.

- Ingen kan gardere seg mot røverbander, men vi vurderer hvor det er forholdsvis trygge veier fra dag til dag. Vi må greie oss uten våpen og væpna vakter selv om Genhvekonvensjonene gir rom for slike forholdsregler, sier Lauritzsen til Dagbladet.

Lang tradisjon

Han legger vekt på at Røde Kors har 30 års erfaring i Afghanistan og med 1000 lokalt ansatte får man fram hjelpesendinger.

Når biler ikke kommer fram, bruker man esler eller tar rett og slett beina fatt.

- Er dere mer skeptiske til å sende inn hjelpearbeidere etter de mange drapene på journalister?

- Vi er mer reserverte, ja, og områder som er kontrollert av Taliban bekymrer oss mest. Der har vi begrenset tilgang uansett. Poenget nå er at vi får fram hjelp. Fredag fikk vi inn en konvoi på 59 lastebiler. Hver dag kjører mellom 20 og 40 biler inn for å hindre at så mange barn skal dø, sier Lauritzsen.

Hele Norges coronakart