- 100 000 barn reddet

- Vi har satt i gang vaksinasjoner i 13 land, og regner med at vi allerede har reddet livet til 100 000 barn. Nylig ga vi grønt lys for vaksinasjoner i åtte nye land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nordmannen Tore Godal som sier dette til Dagbladet. Han er generalsekretær i GAVI, en global organisasjon som ble dannet for mindre enn ett år siden, og som har som mål å vaksinere barn i hele verden mot de mest kjente barnesykdommene.

- Det er fattige barn i fattige land som nå skal vaksineres. I alt står 74 land på vår liste. Vårt mål er at vi i år 2005 skal ha klart å ha vaksinert i hvert fall 80 prosent av alle barna i disse landene, sier Godal.

Gros program

Lederen i Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtland, er også leder for styret i GAVI. Ifølge WHO dør om lag tre millioner fattige barn hvert eneste år fordi de ikke får vaksiner mot barnesykdommer - vaksiner som tas som en selvfølge i den rike delen av verden. Det er kampen for å redde disse barna som nå for alvor er kommet i gang.

- Vi har til nå delt ut 15 millioner doser med vaksine. Det er vaksiner mot meslinger, kikhoste, stivkrampe, gulsot, gulfeber, meningitt og tuberkulose. Men det er ikke nødvendig med en sprøyte for hver sykdom. En sprøyte kan nå faktisk inneholde vaksiner mot opptil fem ulike sykdommer. Det gjør at selve vaksinasjonen gjennomføres raskere enn tidligere, sier Godal.

Søkkrik?

- Dere skal vaksinere millioner av barn hvert eneste år framover. Tjener legemiddelindustrien seg søkkrik på GAVI?

- Nei, på ingen måte. Legemiddelindustrien er med på prosjektet. Vi får vaksinene meget billig. Men GAVI-prosjektet betyr at det er skapt et helt nytt verdensmarked for vaksiner mot barnesykdommer. Og vi er kommet fort i gang, så fort at industrien for øyeblikket ikke klarer å produsere så mange vaksiner som det er behov for, sier Godal.

GAVI er et nytt prosjekt også som modell for samarbeid. I GAVI arbeider internasjonale organisasjoner sammen med regjeringer, industri, bransjer og private givere. Prosjektet er også i ferd med å bli godt kjent internasjonalt, blant annet fordi TV-stasjonen CNN jevnlig sender reklameinnslag om GAVI.

- Sparer tid

- Vaksinasjonene er hvert enkelt lands ansvar. GAVI har satt opp retningslinjene, både for søknad om midler og for gjennomføring av vaksinasjonene. Vi har altså hoppet over de tradisjonelle forhandlinger med hvert enkelt land. Det er en helt ny framgangsmåte. Derfor har vi vært i stand til å komme i gang så fort, sier Godal.

arne.foss@dagbladet.no