Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 000 demonstranter lager kaos i Bangkok

Nattens løfte om nyvalg har ikke roet gemyttene. 18 statskupp på 80 år.

 MANDAG ETTERMIDDAG:  Klokka 13.30 lokal tid (07.30 norsk tid): Sentrum av Bangkok blokkert for trafikk. Om lag 100 000 demonstranter fyller gatene rundt regjeringsbygningene.  FOTO: Philippe Lopez, AFP/NTB Scanpix.
MANDAG ETTERMIDDAG: Klokka 13.30 lokal tid (07.30 norsk tid): Sentrum av Bangkok blokkert for trafikk. Om lag 100 000 demonstranter fyller gatene rundt regjeringsbygningene. FOTO: Philippe Lopez, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra (46) oppløser nasjonalforsamlingen og skriver ut nyvalg.

Ifølge nyhetsbyrået AP har en regjeringstalsmann nå fastsatt valgdatoen til 2. februar.

Men opposisjonen gir seg ikke, og 100.000 mennesker demonstrerte mandag.

Her kan du lese om bakgrunnen for uroen og kongedømmets sterke stilling i Thailand i en analyse av Dagbladets utenriksjournalist Einar Hagvaag.

Yingluck kunngjorde mandag på nasjonalt fjernsyn at nasjonalforsamlingen var oppløst etter de massive protestdemonstrasjonene mot regjeringen den siste tiden. Hun sa samtidig at hun vil utlyse nyvalg så snart som mulig.

 OPPRØRSLEDER:  Suthep Thaugsuban ledet demonstrantene i Bangkoks gater i dag. Oppløsning av nasjonalforsamlingen og løfte om nyvalg er ikke nok til å roe opposisjonen. FOTO: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL, AFP/NTB Scanpix.
OPPRØRSLEDER: Suthep Thaugsuban ledet demonstrantene i Bangkoks gater i dag. Oppløsning av nasjonalforsamlingen og løfte om nyvalg er ikke nok til å roe opposisjonen. FOTO: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- På dette stadiet, når det er så mange mennesker fra så mange grupper som er imot regjeringen, er den beste løsningen å overlate makten til det thailandske folk og holde nyvalg, sa Yingluck.

- Regjeringen ønsker ikke at liv skal gå tapt, sa hun videre og uttrykte med det en generell frykt for at de store demonstrasjonene skal ende i voldsomheter.

Gir seg ikke Men protestlederen Suthep Thaugsuban (64) svarer at masseprotestene vil gå sin gang uansett, og at oppløsningen av nasjonalforsamlingen ikke er demonstrantenes mål. De vil at regjeringen skal gå av.

- Bevegelsen skal fortsette å kjempe. Vårt mål er å fjerne Thaksin-regimet. Selv om nasjonalforsamlingen oppløses og det blir nyvalg, er Thaksin-regimet fortsatt på plass, sa han.

Suthep har gjentatte ganger sagt at han ikke ønsker nyvalg, og at det opposisjonen vil ha, er et vagt definert «folkeråd» til å styre landet i stedet for regjeringen til Yingluck, som han mener bare opptrer på vegne av den tidligere presidenten Thaksin Shinawatra, som bor i eksil i Dubai.

Nye protester   -I dag vil vi fortsette vår marsj mot regjeringsbygningen. Vi har ikke nådd vårt mål, sa Suthep til nyhetsbyrået Reuters etter Yinglucks tale.

Opposisjonen har i flere dager planlagt en stor massedemonstrasjon mandag i regjeringskvartalet for å tvinge regjeringen fra makten.Utpå formiddagen mandag hadde rundt 100 000 mennesker sluttet seg til marsjen, ifølge myndighetene.

Demonstrantene marsjerte langs flere ruter mot sentrum av Bangkok og skapte kaos i trafikken.
- Vil vinne igjen Partier som støtter Thaksin, har vunnet alle valg i over et tiår. De vant det siste valget med overveldende flertall, først og fremst med solid støtte på landsbygda i det nordlige Thailand.
Og trass i opposisjonens store mobilisering tror ekspertene at de vil vinne igjen.

 UTBRENT:  Demonstranter på en utbrent politibil foran en regjeringsbygning i Bangkok i formiddag. FOTO:Philippe Lopez, AFP/NTB Scanpix.
UTBRENT: Demonstranter på en utbrent politibil foran en regjeringsbygning i Bangkok i formiddag. FOTO:Philippe Lopez, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Det demokratiske partiet, som er det største opposisjonspartiet, sa søndag at alle deres 153 medlemmer av nasjonalforsamlingen hadde gått av fordi de ikke oppnår noe uansett.

Det demokratiske partiet har ikke hatt flertall på flere tiår.

Lederen for Det demokratiske partiet, eksstatsminister Abhisit Vejjajiva, vil foreløpig ikke svare på om partiet stiller til valg, som må holdes mellom 45 og 60 dager etter oppløsning av nasjonalforsamlingen.

Men han er noe mer forsonlig enn Suthep og sier at oppløsningen av nasjonalforsamlingen er et første skritt mot en løsning på konflikten.

18 statskupp Thailands mektige militære, som har stått bak 18 kupp i landet i de siste 80 årene, sier de ikke ønsker å bli dratt inn i dagens strid. Thaksin Shinawatra (64), som opposisjonen mener styrer landet og sin søster fra utlandet, rømte i 2008 for å slippe unna en rettssak der han var tiltalt for korrupsjon.

Protestene den siste tiden startet da regjeringen ville innføre et amnesti som kunne ha endt med at saken mot ham ble henlagt og at han kom tilbake til Thailand.

 RUSTET:  Denne demonstranten er forberedt på tåregass. FOTO: Philippe Lopez, AFP/NTB Scanpix.
RUSTET: Denne demonstranten er forberedt på tåregass. FOTO: Philippe Lopez, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Som følge av de massive protestene droppet regjeringen amnestiet, uten at det har roet opposisjonen.

(NTB - Reuters - AFP).

 NYVALG:  Thailands statsminister Yingluck Shinawatra oppløste nasjonalforsamlingen og utlyste nyvalg mandag morgen lokal tid. FOTO: Reuters/NTB Scanpix.
NYVALG: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra oppløste nasjonalforsamlingen og utlyste nyvalg mandag morgen lokal tid. FOTO: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer