100 000 dør på jobb hvert år

Ikke rart arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har med seg Arbeidstilsynet til Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet.no): De offisielle tallene viser at omlag 100 000 ble drept i arbeidsulykker i Kina i fjor. Trolig er det virkelige tallet høyere. Arbeidsmiljø og sikkeret har til nå ikke stått i første rekke under den enorme økonomiske veksten landet har opplevd de siste årene.

Men de siste to årene har norske og kinesiske myndigheter hatt stadig tettere diskusjoner om arbeidsmiljø, helse og sikkerhet. Dette har ført frem til en samarbeidsavtale om arbeidstilsyn og håndhevning av reglene for helse, miljø og sikkerhet som ble undertegnet i Beijing i dag.

100 000 dør Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm hadde med seg en stor delegasjon fra Arbeidstilsynet, med direktør Ingrid Finboe Svendsen i spissen. Allerede i morgen begynner de arbeidet sammen med sine kinesiske partnere.

- I 2002 døde 130 000 per år i arbeidsulykker i Kina. Dette har sunket til under 100 000 i 2008. Utviklingen er stabil, og i bedring. Men tallet på ulykker og dødsfall er fremdeles veldig høy og en klar utfordring for Kina, fastslår minister Luo Lin, som leder statsadministrasjonen for arbeidssikkerhet i Kina.

Stor betydning Nå skal tilsynsmyndighetene i de to landene utveksle kunnskap og erfaringer knyttet til lover og regelverk, forebygging av ulykker, tilsynspraksis, bruk av statistikk og data om arbeidsulykker, og begynne med utveksling av personell.

- Kina har betydelig å hente på en bedre styring og håndtering av sitt arbeidstilsyn. Med 100 000 dødsulykker i året - trolig mer - vil derfor marginale endringer kunne utgjøre en stor forskjell. Det er jeg glad for at vi kan være med på å få til, sier statssekretær Jan-Erik Støstad, som fikk æren av å signere avtalen på vegne av Norge.

Støstad har fulgt arbeidet med å få i stand samarbeidsavtalen helt siden oppstarten i 2008.

Også Norge skal lære Men både Arbeidstilsynet og Arbeidsdepartementet er klar på at også Norge kan finne forbedringer ved å se på hvordan Kina håndterer enkelte områder av arbeidslivet.

- Gruvesektoren er spesielt interessant. Her har det skjedd mye i Kina, som vi tror vi kan lære av nå som vi opplever en vekst innen gruvevirksomhet i Norge, sier Hanne Bjurstrøm.

- Forbinnes ikke kinesisk gruvedrift med stadige ulykker og dødsfall?

- En del av gruvesektoren i Kina er faktisk svært moderne, og er langt fremme i forhold til arbeidsmiljø og tilsyn, sier Bjurstrøm.