Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 000 fikk «giftig avfall» i springen. Nå vokser blyforgiftningsskandalen i USA

Flere skoler er stengt.

GIFTIG VANN: Blynivået i vannet i Flint i Michigan er farlig høyt, og kan karakteriseres som «giftig avfall». Mandag protesterte flere av innbyggerne utenfor rådhuset i byen. Samtidig har det kommet fram at innbyggere i nabostaten Ohio også kan ha blitt eksponert for det giftige vannet. Foto: Jake May / The Flint Journal / AP / NTB Scanpix
GIFTIG VANN: Blynivået i vannet i Flint i Michigan er farlig høyt, og kan karakteriseres som «giftig avfall». Mandag protesterte flere av innbyggerne utenfor rådhuset i byen. Samtidig har det kommet fram at innbyggere i nabostaten Ohio også kan ha blitt eksponert for det giftige vannet. Foto: Jake May / The Flint Journal / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har stengt flere skoler i Ohio etter funn av høye blyforekomster i drikkevannet.

Avsløringene kommer kort tid etter at president Barack Obama erklærte krisetilstand i Michigan, der om lag 100 000 innbyggere i byen Flint er eksponert for blyforgiftning i drikkevannet. 

- Forfalsket rapporter Nå har nylige tester også påvist høye forekomster av bly i drikkevannet i flere hjem og på en skole i landsbyen Sebring i Ohio, med om lag 4400 innbyggere. Mandag holder skolene i området stengt på grunn av saken, skriver NTB.

Lokale miljøvernmyndigheter mener det finnes grunn til å tro at en ansatt ved vannverket i landsbyen har forfalsket rapporter. De har nå bedt de amerikanske miljødirektoratet om bistand til å etterforske saken i Ohio, ifølge NTB.

Vannet i Flint i nabostaten Michigan har faktisk så stor andel bly i seg at det oppfyller det amerikanske miljøvernbyrået EPAs kriterier for å karakterisere vannet som «giftig avfall»

Etsende vann Mistanken om at noe var alvorlig galt med byens vannreservoar har spredt seg i befolkningen i flere år, og i oktober i fjor erkjente byens myndigheter at det var alvorlige problemer med byens drikkevann.

Problemet stammer fra da byen valgte å tappe drikkevann fra Flint-elva, framfor storbyen Detroits vannett, i april 2014, for å spare penger.

Vannet fra elva var imidlertid så etsende at byens ledningsnett, hovedsaklig blyrør, begynte å avgi bly til vannet. 

18 måneder senere var tallenes tale knusende: blynivået i vannet var så høyt at andelen barn med forhøyede blyverdier i blodet doblet seg.

Farlig for alle Flint koblet seg tilbake på Detroits vannett i oktober 2015, men da var skaden allerede gjort, ifølge Washington Post.

Blyforgiftning er farlig for alle, men det kan ha spesielt alvorlige konsekvenser for unge barn ved å gjøre uopprettelige skader på hjerneutviklingen, skriver NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media